back

Голова ОДА Андрій Прокопенко провів засідання Ради оборони області

20-01-2020 | 09:11

Виїзне засідання Ради оборони Чернігівської області відбулося 17 січня на базі 169 навчального центру сухопутних військ ЗСУ в селищі Десна Козелецького району. Захід провів голова Ради, очільник Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. Також у засіданні взяли участь голова обласної ради Ігор Вдовенко, заступник голови ОДА Андрій Подорван, командувач військ оперативного командування «Північ» Валерій Залужний, заступник начальника Управління Служби безпеки України в області Ігор Малюга, військовий комісар обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Криворучко, начальник Чернігівського прикордонного загону Олександр Чорний, в. о. начальника Управління ДСНС України в області Дмитро Безкостий, начальник Управління Держспецзв’язку України в області Юрій Постернак, керівники інших військових служб та підрозділів, до завдань яких належать питання оборони.

На Раду оборони в особливий період покладаються функції з ведення територіальної оборони, забезпечення безпеки громадян та стале функціонування інфраструктури області, інші важливі безпекові завдання. Тож члени Ради обговорили план оперативного реагування у разі виникнення позаштатних ситуацій.

Зокрема, проаналізували дії Ради оборони під час введення воєнного стану наприкінці 2018 року – щоб у разі необхідності враховувати відпрацьовані заходи. Крім того, акцентували на завданнях, визначених керівництвом держави для покращення обороноздатності країни.

– Існуючі загрози національній безпеці України не зменшуються. Тож ми повинні бути готовими на рівні всіх обласних служб та силових структур до будь-яких надзвичайних подій. Маємо відповідні плани територіальної оборони, а також план підготовки території області до оборони. Цьогоріч запланували низку командно-штабних навчань з тероборони, – зауважив Андрій Прокопенко.

Присутні члени Ради оборони охарактеризували нинішню обстановку в області як стабільну. При цьому визначили основні пріоритетні завдання, на які необхідно першочергово звернути увагу, щоб максимально відпрацювати безпекову складову.

Командувач військ оперативного командування «Північ» генерал-майор Валерій Залужний дав коротку характеристику військових частин, які дислокуються на території області, зазначив, що вони чітко виконують свої завдання, та надав детальний аналіз поточної ситуації на територіях, які входять до зони відповідальності ОК «Північ».

Начальник Чернігівського прикордонного загону Олександр Чорний доповів про обстановку на державному кордоні та заходи, які вживаються для посилення бойової підготовки.

Командувач 169 навчального центру генерал-майор Віктор Ніколюк ознайомив учасників засідання з військовою частиною.

Зокрема, члени Ради оборони оглянули умови навчання у школі танкістів. Тут створена гарна матеріально-технічна база. На заняттях відпрацьовується широкий діапазон ситуативних завдань від танкових боїв в умовах населеного пункту до точної навісної стрільби на відстань до 10 кілометрів. Навчальна програма базується на досвіді, отриманому на сході України. Західні військові експерти приїжджають сюди, щоб перейняти бойовий досвід. Адже тут створені максимальні умови для комплексного відпрацювання взаємодії в складі танкових підрозділів.

«Особливо вразила Школа снайперів, – прокоментував голова ОДА Андрій Прокопенко. – Рівню підготовки та виконання завдань можуть позаздрити найкращі армії світу. Тут зібраний унікальний колектив професіоналів-інструкторів. Про рівень фізичних навантажень, інтенсивності підготовки та підсумкових вимог може свідчити той факт, що з десятків слухачів, яких відбирають на курс, через три місяці сертифікат снайпера отримують одиниці».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації