back

У Чернігові відкрили виставку до дня народження Сергія Параджанова

10-01-2020 | 10:40

У літературно-меморіальному музеї-заповіднику імені Михайла Коцюбинського впродовж місяця всі охочі можуть оглянути артефакти, власні речі видатного українського та вірменського кінорежисера Сергія Параджанова та його родини з приватних архівів митців різних країн. Унікальну виставку, присвячену 96-й річниці від дня народження режисера, презентували вчора, 9 січня, в рамках міжнародного арт-проєкту «Лицарі українського романтичного світосприйняття М. Коцюбинський і С. Параджанов».

На початку заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих внаслідок катастрофи пасажирського літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» у Тегерані, що сталася 8 січня.

На відкриття виставки завітав заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван. Він висловив сподівання, що арт-проєкт відкриє нові цікаві факти в історії творчості Сергія Параджанова, який жив і творив з великою любов’ю в серці до України. Недарма ж сам кінорежисер назвав себе вірменином, «який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм».

Саме синтез творчості Сергія Параджанова та Михайла Коцюбинського дали світові шедевр світової кінематографії — «Тіні забутих предків», що свідчить про наявність давніх культурних зв’язків українського та вірменського народів.

На переконання організаторів виставки, Параджанов і Коцюбинський — генії, які переросли свій час. Хоча митці не були знайомі (режисер народився за 10 років після смерті письменника), та вони навіки поєднані незримим зв’язком. Адже екранізована однойменна повість «Тіні забутих предків» і досі вражає глядачів та належить до когорти шедеврів світового кінематографу.

Учасники заходу також переглянули документальний фільм «Ніч в музеї Параджанова» (режисер Роман Балаян).

Усі охочі зможуть відвідати виставку у літературно-меморіальному музеї-заповіднику імені Михайла Коцюбинського за адресою: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.

 
Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації