back

Андрій Прокопенко: Територіально-демографічні особливості Чернігівщини мають враховуватись на законодавчому рівні

28-12-2019 | 11:30

Можливості державної підтримки малонаселених та віддалених територій розглянули 27 грудня на конференції, що відбулась за участю голови облдержадміністрації Андрія Прокопенка, народних депутатів від Чернігівщини Валерія Зуба, Максима Зуєва, Антона Полякова, першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука, депутатів обласної ради, керівників органів місцевого самоврядування області.

Народні депутати-учасники зустрічі запропонували до обговорення законопроєкт, над яким спільно працюють зараз. Він передбачає внесення змін до законодавства України у частині, що стосується скорочення мережі закладів освіти та охорони здоров’я на малонаселених територіях.

Це ще навіть не готовий законопроєкт, а платформа для обговорення, — пояснив Антон Поляков. — Ми розуміємо масштаб проблеми і хочемо знайти її вирішення разом з представниками місцевої влади. Спільно маємо розробити такий проєкт, який отримає підтримку у Верховній Раді та дасть можливість зберегти заклади освіти й медицини на слабонаселених територіях.

Проблема низької щільності населення є актуальною для Чернігівщини, особливо для її північних районів. Відстань, яку школярі вимушені долати від дому до місця навчання, подекуди перевищує 30 кілометрів. При цьому поганий стан багатьох місцевих доріг, їх недостатня розчистка взимку значно збільшують час, витрачений на дорогу до школи. Тому подальше зменшення числа шкіл негативно вплине на доступність освіти, гарантовану державою.

Під час конференції було обговорено різні пропозиції щодо виходу з ситуації: від законодавчого закріплення обов’язку держави утримувати малокомплектні школи до переведення зарплати вчителів у залежність від кількості учнів у навчальному закладі.

Проте найбільш підтримуваною була думка про фінансування малонаселених поліських регіонів з коефіцієнтом 1,3, який використовують у гірських районах України.

Специфіка нашої області призводить до диспропорцій регіонального розвитку, — зазначив Андрій Прокопенко. — Щільність населення в 11-ти районах Чернігівщини не перевищує 19 осіб на квадратний кілометр. Середній показник по Україні — майже втричі вищий. Водночас субвенція на освіту та охорону здоров’я, як і кошти ДФРР на реалізацію проєктів розвитку, розподіляються за тим самим принципом, що й у густонаселених районах — з урахуванням лише кількості жителів. Ми вважаємо, що цю позицію необхідно відкоригувати і при розподілі державних коштів обов’язково враховувати площу території.

Крім того, на думку голови ОДА, змін потребує і Закон України «Про стимулювання розвитку регіонів». Механізми, передбачені його діючою редакцією, не працюють, потрібні нові, які б допомогли повніше реалізувати потенціал області, створювати нові точки зростання.

— Доцільно було б запровадити в області території пріоритетного розвитку, де діяли б податкові та інші пільги, — зауважив Валентин Мельничук. — Також слід прагнути до більш раціонального використання природних ресурсів, які має Чернігівщина. Кошти, отримані від цього, мають не виводитись з області, а залишатись тут і працювати на розвиток регіону.

Валентин Мельничук нагадав присутнім, що на минулій сесії обласної ради була затверджена Стратегія сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року, яка передбачає прогресування провідних галузей економіки, високотехнологічних виробництв, сприяння інноваційно-інвестиційній діяльності підприємств, впровадження енергозберігальних технологій, залучення інвестицій та створення умов для розвитку підприємництва, багато інших напрямків.

Водночас у проєкті Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року виділено десять типів українських територій. Наша область має п’ять із них. І саме вони будуть у фокусі державної регіональної політики найближчі сім років. Це, зокрема, зони впливу міжнародних транспортних коридорів, прикордонні регіони та прикордонні регіони у несприятливих умовах, природно-заповідні території, сільські поселення у несприятливих умовах. Необхідно тільки передбачити реальні механізми державної підтримки таких територій.

З відповідними пропозиціями до Кабінету Міністрів України зверталися і облдержадміністрація, і народні депутати. Як поінформував Валерій Зуб, зараз депутати чекають висновків Міністерства фінансів з цього приводу.

До обговорення проблеми долучилися також голови ОТГ. Дехто з них виявив бажання долучитися до розробки законодавчих ініціатив, спираючись на свій досвід.

Під час конференції її учасники обговорили також питання удосконалення законопроєктів про відкриття ринку землі в Україні та «Про працю», висловили свої критичні зауваження та побажання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації