back

Андрій Прокопенко: Маємо порозуміння з теплопостачальними підприємствами, щоб якнайшвидше провести перерахунки тарифів на тепло

26-12-2019 | 22:21

Сьогодні, 26 листопада, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів нараду з представниками теплопостачальних підприємств та керівниками міст обласного значення. Мова йшла про перерахунок вартості платіжок за опалення та гарячу воду.

Знайти можливості знизити для людей вартість комунальних послуг – доручення Президента України. Виконуючи його, Кабмін відповідною постановою вже затвердив механізм перегляду тарифів. Він базується на щомісячній зміні вартості природного газу для теплопостачальних підприємств в умовах ринку природного газу.

Щоб зміна ціни на газ оперативно враховувалася у платіжках і люди оплачували справедливу вартість опалення та гарячої води, теплопостачальним підприємствам дозволено перераховувати розмір тарифу. Перерахунок вони можуть здійснювати самостійно, без погоджень з уповноваженими органами (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, органами місцевого самоврядування). Таким чином, у разі зміни вартості газу люди одразу ж отримуватимуть скореговані платіжки.

Наразі у тарифі на централізоване опалення врахована минулорічна ціна газу – 7482 гривні за тисячу кубометрів. Його ціна у грудні значно менша – 5132 гривні. Враховуючи, що приблизно 75% тарифу на тепло складає вартість газу як товару, тариф може бути переглянутий і значно знижений.

– Вкрай важливе для людей питання зниження тарифів Президент України підняв на Раді розвитку громад і територій, що відбулася 24 грудня. Для того, щоб ця ініціатива якнайшвидше запрацювала на практиці, теплопостачальні підприємства області мають оперативно підготуватись і розпочати відповідну роботу, – звернувся до керівників підприємств Андрій Прокопенко – Зараз з’явилась можливість робити це швидко, без додаткової бюрократії, не чекаючи по кілька місяців на погодження тарифів в НКРЕКП чи виконавчими комітетами місцевих рад. Давайте спільно працювати. Тим більше, що для перегляду тарифів об’єктивно є причини – це реальне зниження ціни на газ.

Керівники Облтеплокомуненерго, Чернігівської ТЕЦ та КП «Прилукитепловодопостачання», зі свого боку, запевнили голову ОДА, що вони розуміють важливість цього питання і враховуватимуть всі законодавчі зміни. При цьому зауважили, що при перегляді тарифів важливо враховувати й інші його складові, окрім вартості природного газу. Перерахунки за жовтень-грудень проведуть у квітні наступного року. Платіжки зі зниженими тарифами за січень люди отримають у лютому.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації