back

Голова ОДА: Маємо до 1 січня підготуватися так, щоб за будь-яких обставин забезпечити область теплом

17-12-2019 | 17:45

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко сьогодні, 17 грудня, провів нараду з питань підготовки області до можливого припинення транзиту газу з Російської Федерації з 1 січня наступного року.

У нараді взяли участь директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Володимир Кривенко, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Сергій Болдирев, начальник Боярського управління магістральних газових мереж Святослав Пужайло.

Керівники департаментів доповіли Андрію Прокопенку про виконання його доручення стосовно напрацювання плану першочергових заходів щодо реагування на можливі надзвичайні ситуації, пов’язані з припиненням транзиту газу.

Такий детальний план розроблено, в ньому враховані дії всіх відповідальних структурних підрозділів і служб.

Головне на сьогодні – завчасно попередити споживачів газу про можливі обмеження його подачі. Наразі по кожному об’єкту в області, який використовує природний газ, визначається технологічний мінімум його споживання. Він, зокрема, буде залежати від температурного режиму. Такі узагальнені дані збирає департамент ЖКГ та ПЕК.

Також формується перелік об’єктів закладів охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, які використовують газ для опалення.

Як повідомив Володимир Кривенко, значна кількість установ та закладів працюють на альтернативних джерелах. Зокрема, головне теплопостачальне підприємство обласного центру – Чернігівська ТЕЦ, працюючи на вугіллі, у разі надзвичайної ситуації зможе забезпечити теплом 80% міста.

Святослав Пужайло зауважив, що в країні, за інформацією Уряду, є достатні обсяги запасу газу. Зокрема, на Чернігівщині також є газосховище.

– Передбачаючи можливе припинення транзиту газу, ми повинні бути в повній готовності, щоб оперативно відреагувати на це, – наголосив Андрій Прокопенко. – Співпраця ОДА з усіма газо- та теплопостачальними підприємствами, магістральними газовими мережами, оперативний обмін інформацією – така чітка взаємодія дозволить забезпечити області стабільне проходження зимового періоду.  

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації