back

У Чернігові обговорили доступність закладів для маломобільних жителів області

17-12-2019 | 16:46

Нагальну потребу у покращенні доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до соціальних закладів визнають як представники влади, так і громадськості. Адже лише частина приміщень обладнані пандусами, які відповідають будівельним нормам і дійсно дозволяють людям з фізичними обмеженнями користуватися ними. На додачу — неналежно пристосований громадський транспорт для потреб цієї категорії людей.

Про роботу у цьому напрямі говорили сьогодні учасники засідання обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп до об’єктів соціально-транспортної інфраструктури.

Зрушення у забезпеченні безбар’єрності для населення дійсно є, зазначив начальник Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА Олександр Дмитрюк. До речі, на сайті Чернігівської ОДА у рубриці «Галузева інформація» (підрубрика «Соціальна сфера») можна ознайомитися з інформацією щодо доступності об’єктів житлового (крім індивідуального житла) та громадського призначення для маломобільних груп в області.

Варто згадати, що з 1 квітня цього року вступили в дію нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд». Вони чітко регламентують обов’язковість влаштування пандусів. Прописані вимоги, умови, параметри та технічні характеристики щодо їх встановлення, а також наведені конкретні наочні приклади.

Звичайно, існуючі проблеми швидко вирішити дуже складно. До того ж, має бути ефективна співпраця всіх дотичних структур та розуміння важливості цього питання на кожному рівні. Крім того, на переконання Олександра Дмитрюка, потрібно змінювати підхід до роботи самих комітетів забезпечення доступності: не тільки дискутувати, а шукати практичні шляхи вирішення нагальних питань з подальшим контролем за їх виконанням.

Зі свого боку, громадські активісти не бачать перепон для конструктивної роботи. Серед озвучених сьогодні пропозицій — залучати громадські організації до складу комісій, що приймають в експлуатацію завершені будівельні об’єкти. Втім, для втілення цієї ідеї необхідні зміни у діючому законодавстві.

Не оминули увагою учасники засідання й пристосованість до потреб маломобільних груп населення об’єктів Чернігова. Адже саме обласний центр має бути взірцем наслідування для районів.

За словами заступника начальника відділу комунального господарства та благоустрою Управління ЖКХ Чернігівської міської ради Михайла Літошка, цьогоріч у місті облаштовані звуковим супроводом для людей з вадами зору вісім світлофорів, виконані близько тисячі метрів понижень бортового каменю (це 83 пішохідні переходи та місця на перетині виїздів, тощо). До кінця року планують придбати автопідіймач для підземного переходу у мікрорайоні «Шерстянка».

Як зазначив голова ГО «Інтеграція» Дмитро Соболєв, всі роботи мають бути виконані «на совість». Адже є чимало місць в Чернігові, на спеціальне облаштування яких витрачені значні кошти, а користі з того для маломобільних груп немає.

На наступні засідання обласного комітету присутні вирішили запросити представників органів влади, що не ходять до його складу, але мають пряме відношення до забезпечення безбар'єрності.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації