back

Програми молодіжних обмінів Україна – Польща: як це працює

14-12-2019 | 11:06

Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко взяв участь у роботі Українсько-Польської Ради обміну молоддю, яка працювала учора в Чернігові.

Рада була створена у грудні 2015 року відповідно до договору між урядами України та Польщі. Її основне завдання — підтримка співробітництва української та польської молоді задля розбудови дружніх взаємин між народами цих країн.

Українську частину Ради очолює заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, польську — заступник Міністра закордонних справ Республіки Польща Марчін Пшидач.

Вітаючи членів Ради на Чернігівщині, голова облдержадміністрації зазначив, що область має давні й міцні зв’язки з Польщею: торгово-економічні, культурні, у галузях освіти та охорони здоров’я. Обмін молодіжними делегаціями також сприяє їх посиленню.

— Відомий польський письменник, поет та філософ Стані́слав Є́жи Лец казав: «Будуйте мости від людини до людини…», — нагадав Андрій Прокопенко. — І ми з вами такі мости будуємо. Приміром, цього року молоді чернігівці відвідали польські міста Гданськ, Сопот та Гдиню, а їх польські ровесники побували у Чернігові. Цікаві спільні заходи, теми, що хвилюють молодь двох країн, обмін ініціативами – зав’язались партнерські відносини. Крім того, Польща є одним із провідних торгівельних партнерів нашої області. Спільні проекти реалізують Чернігівська облдержадміністрація та Великопольске воєводство. Бажаю, щоб партнерство було плідним та результативним, а мости між нашими країнами були дорогами добрих справ.

Олександр Ярема, який головує у Раді протягом поточного року, поінформував учасників зустрічі про проєкти обміну, реалізовані українською стороною. Серед них — два з Чернігівщини: Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Чернігівського обласного молодіжного центру.

Всього ж таких проєктів було 15 з української сторони та 68 — з польської. Їх учасниками стали школярі та студенти, члени неурядових організацій та молодіжних об’єднань, що діють при комунальних чи державних установах не лише у столицях, а й практично в усіх областях України та польських воєводствах.

Обидві сторони Ради відзначили ефективність та корисність реалізованих проєктів, погодились з необхідністю розширювати їх тематику та географію, збільшувати кількість в цілому. Адже такі обміни зближують наші народи, сприяють порозумінню та збереженню добросусідських взаємин між Україною та Польщею.

Українсько-Польська Рада обміну молоддю обговорила також пріоритети, бюджет, терміни оголошення конкурсу наступного року, визначила дати наступних засідань та узгодила план своєї подальшої діяльності.

Конкурс орієнтовно стартуватиме у березні 2020 року. Більш детальну інформацію про його проведення можна буде отримати в Департаменті сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА за телефоном (0462) 774-448.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.