back

Юрій Павленко: Національна стратегія профілактики соціального сирітства спрямована на захист сім`ї та формування відповідального батьківства

23-10-2012 | 08:40

Основною метою підписаного Президентом України Указу «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року» є забезпечення належного соціального захисту дітей і сімей у складних життєвих обставинах, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства. На цьому наголосив на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Він зазначив, що Національна стратегія профілактики соціального сирітства розроблена Міністерством соціальної політики України спільно з Міжнародним дитячим фондом ЮНІСЕФ, профільними громадськими організаціями, Уповноваженим Президента України з прав дитини. Цей документ, наголосив Ю.Павленко, відповідає вимогам Сімейного кодексу України та соціальним ініціативам Глави держави.

Уповноважений Президента звернув увагу на те, що внаслідок розвитку сімейних форм виховання в Україні значно скоротилася кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих у профільні заклади.

За його словами, на даний час перебувають під опікою, виховуються у прийомних сім'ях, дитбудинках сімейного типу 80% сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Водночас Ю.Павленко наголосив на актуальності питання впровадження нових технологій соціальної роботи з дітьми та сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Уповноважений Президента водночас відзначив певний прогрес у сфері соціального захисту дітей і сімей з дітьми, досягнутий останніми роками. Йдеться зокрема про підвищення розміру державної допомоги при народженні дитини; запровадження державної допомоги при усиновленні; створення єдиної бази даних дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування; збільшення виплат на утримання цих категорій дітей; формування мережі реабілітаційних установ, закладів соціального захисту й обслуговування.

«Все це вже привело до практично подолання безпритульності дітей, скоротилася кількість дітей і в інтернатних закладах», - зазначив Ю.Павленко.

Президент України вважає, що діяльність місцевих органів виконавчої влади має бути спрямована не на подолання наслідків сирітства, а на вчасне виявлення «кризових» сімей, надання їм якісних соціальних послуг для попередження вилучення дитини з сім'ї та збереження родини, сказав Уповноважений Глави держави.

Реалізація Стратегії, наголосив Ю.Павленко, дасть змогу забезпечити раннє виявлення сімей, у яких є ризик опинитися у складних життєвих обставинах, та вчасне надання їм якісних соціальних послуг. До 2015 року - на першому етапі реалізації Стратегії кількість дітей-сиріт має зменшитися щонайменше на 10 тисяч; також значно скоротиться кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах, підвищиться ефективність роботи органів влади, соціальних служб.

«Завдання, поставлені Президентом у Національній стратегії профілактики соціального сирітства, повною мірою відповідають заключним зауваженням Комітету ООН з прав дитини, які Україна отримала в січні 2011 року за результатами свого звіту за п’ять попередніх років реалізації Конвенції ООН про права дитини», - сказав Уповноважений Президента з прав дитини.

ДОВІДКА

Станом на 1 січня 2012 року в Україні проживають 95956 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування - майже 80% із них є сиротами при живих батьках. Щороку в Україні близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування, зокрема через складні життєві обставини, безвідповідальне ставлення батьків до своїх обов'язків і жорстоке поводження з дитиною,вживання батьками алкоголю, наркотичних засобів.


Прес-служба Президента України Віктора Януковича