back

Чернігівщина — на 6 місці за темпами погашення заборгованості із заробітної плати

29-11-2019 | 17:05

Чернігівська область станом на 1 листопада посіла 6 місце у загальному рейтингу областей за темпами погашення боргів із заробітної плати порівняно з початком 2019 року.

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Олег Русін на сьогоднішньому спільному засіданні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та обласної робочої групи з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення.

Подальше погашення заборгованості лишається одним із першочергових проблемних питань в області.

— Ми маємо ще більше посилити контроль за виплатою заборгованості.  Необхідно залучати правоохоронні органи та ухвалювати  жорсткі рішення, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка головувала на засіданні.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, від початку року заборгованість із заробітної плати на Чернігівщині скоротилася на 3 мільйони гривень і станом на 1 листопада склала 14,2 мільйона. Найбільшими боржниками залишаються ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (3,5 мільйона гривень), ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» (3,2 мільйона), ТОВ «Роллінг Геймз» (1,6 мільйона).

Ще одне пріоритетне питання у регулюванні трудових відносин — легалізація заробітної плати.

Виплата зарплати «у конвертах» — це шлях на соціальне дно, підкреслила Наталія Романова, адже з негативними наслідками такої практики та браку відрахувань до Пенсійного фонду працівники неминуче зіткнуться після виходу на пенсію.

Від початку 2019 року працівники фіскальної служби області перевірили 99 суб’єктів господарювання на предмет порушень законодавства під час виплати заробітної плати та інших доходів громадянам. Завдяки проведеним перевіркам до бюджету додатково надійшло 26 мільйонів гривень податків.

Як повідомила заступник начальника Управління Держпраці в області Ірина Хоменко, цей орган, у свою чергу, за 10 місяців поточного року провів 425 контрольних заходів, під час яких вивчалося питання оформлення трудових відносин. Фахівці виявили, що 75 роботодавців використовували найману працю 448 осіб без належного оформлення. У 24 випадках органи поліції ухвалили рішення про відкриття кримінальних проваджень.

Обласна державна адміністрація та контролюючі органи продовжують роботу, спрямовану на запобігання порушенням трудового законодавства.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації