back

Голова ОДА Андрій Прокопенко вшанував пам’ять жертв голодоморів

23-11-2019 | 18:33

Сьогодні, у четверту неділю листопада — День пам’яті жертв голодоморів — чернігівці разом з усією Україною під час загальноукраїнської хвилини мовчання схилили голови в глибокій жалобі за співвітчизниками.

Як символ невмирущої пам’яті та сили українського народу представники органів влади, історики, громадські активісти та просто небайдужі запалили священні вогники на майданчику біля П’ятницької церкви.

— Голодомор 1932-33 років це одна з найбільших трагедій не тільки в нашій, але й у світовій історії, — зазначив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. — Попри непоправні втрати наш народ вистояв і не втратив своєї національної пам’яті.

Керівник ОДА розповів, що сім’я його бабусі також пережила жахіття голоду і ця тема для нього близька та болюча.

Заупокійну літію за жертвами голодоморів відправив керуючий Чернігівською єпархію Православної церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Опісля учасники меморіального заходу рушили пам’ятною ходою до знаку «Борцям за волю і незалежність України».

Варто згадати, визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплено у 2006 році. Повна інформаційна блокада, яка тривала фактично з 1932 року, була знята лише після здобуття Україною незалежності.

Світу стали відомі трагічні втрати України від голодоморів. Так, лише у 1932–1933 роках внаслідок штучно організованого та зумисно підтримуваного тодішньою владою голоду загинуло близько чотирьох мільйонів жителів країни. Все це здійснювалося для придушення антирадянських настроїв та виступів проти колективізації на селі.

Цього року Український інститут національної пам’яті розробив проєкт «Пам’ять, що рятує: голоси правди». Це спроба почути голоси свідків, власне, лише окремі голоси із мільйонів, що розкривають різні аспекти Голодомору, а разом створюють загальну картину цього злочину комуністичного режиму.

Україна пам’ятає! Світ визнає!


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації