back

Сьогодні — Всесвітній день дитини

20-11-2019 | 10:46

20 листопада 30 років тому була підписана Конвенція ООН про права дитини — основний міжнародний документ щодо захисту прав дітей.

До того ж, у цей день в Україні з 2003 року також відзначається День спільних дій в інтересах дітей. Одним з головних завдань державної політики визначено створення умов для повноцінного розвитку та виховання кожної дитини у родині.

Захист прав дітей на Чернігівщині

В області проживають близько 160 тисяч дітей. Їх соціально-правовий захист відповідно до вимог міжнародного та вітчизняного законодавства здійснюють служби у справах дітей. Нині таких служб 51 (25 — в ОТГ). У їх полі зору — умови проживання майже 1,2 тисячі дітей (а це 581 сім’я), які перебувають у складних життєвих обставинах. Цьогоріч внаслідок жорстокого та недбалого ставлення батьків до виховання статус дітей, позбавлених батьківського піклування, надано 125 особам.

Сімейними формами виховання в області охоплено майже 1,9 тисячі дітей. Найбільш поширена — опіка (піклування). У таких сім’ях проживає 1355 дітей. Втім, пріоритетною формою влаштування малечі в Україні визнане усиновлення. Так, в області протягом останніх десяти років усиновлено більше пів тисячі дітей, з початку цього року — 45 (35 — громадянами України, 10 — іноземцями).

Також на Чернігівщині налічується 199 прийомних сімей (ПС) та 26 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), в яких виховується 504 дитини. Упродовж 2019 року у ці альтернативні форми сімейного виховання влаштовано 57 дітей, створено один ДБСТ та 20 ПС.

Крім того, з 2017 року в області розвивається мережа сімей патронатних вихователів. На сьогодні маємо сім таких родин, у яких перебували 26 дітей.

Триває в області і реформування інтернатних закладів. У перспективі очікується скорочення чисельності дітей в таких установах, де зараз перебувають близько двох тисяч осіб. Для цього необхідно розвинути соціальні, освітні та медичні послуги за місцем проживання дитини.

Завдання не з легких, тож місцевим фахівцям впроваджувати відповідний Регіональний план (розрахований на 2019-2016 роки) допомагають експерти консорціуму «Соціальні інвестиції» (відповідно до договору з Мінсоцполітики за підтримки Світового банку).

За матеріалами Служби у справах дітей
Чернігівської облдержадміністрації