back

Фахівці соціальної роботи мають бути помічниками для кожної родини, яка потребує допомоги – Юрій Павленко

15-10-2012 | 16:05

Основне завдання фахівця соціальної роботи – бути помічником для кожної родини, яка потребує допомоги. На цьому наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час зустрічей з фахівцями соціальної роботи, які працюють в Одеській області. Йдеться про допомогу сім’ям, які ризикують потрапити у складні життєві обставини внаслідок втрати роботи членами сім’ї, інвалідизації, тяжкого захворювання, насильства над дітьми, розлучення, повернення одного з батьків після відбування покарання в місцях позбавлення волі, неналежного виконання батьківських обов'язків.

«На виконання соціальних ініціатив Президента із запровадженням посад фахівців соціальної роботи змінюється філософія соціальної політики держави, відбувається перехід від інспекційних форм роботи до надання підтримуючих соціальних послуг», - заявив Юрій Павленко.

Разом з існуючою фінансовою підтримкою сімей держава запроваджує психологічні, педагогічні, юридичні послуги сім'ям із дітьми. Таким чином, на соцпрацівників покладені обов’язки раннього виявлення кризових явищ і попередження проблем у сім'ях, своєчасне надання допомоги, повідомив Юрій Павленко.

Водночас перший досвід роботи соцпрацівників свідчить, що вони сфокусовані на роботі виключно з сім’ями, які вже є в базі даних родин у складних життєвих обставинах, констатував Уповноважений Президента з прав дитини. Йдеться про висновки, зроблені за результатами вивчення перших двох місяців роботи соцпрацівників у Іванівському та Любашівському районах Одеської області.

«Саме тому коло сімей, які отримують допомогу від соціальних працівників, фактично не зростає, не напрацьовуються нові методики здійснення соціальної підтримки сімей, які не можуть самостійно подолати складні життєві обставини», - переконаний Ю.Павленко.

За результатами зустрічей Уповноважений Президента України з прав дитини акцентував увагу керівників обласної та районних держадміністрацій на відсутності міжвідомчої взаємодії в питаннях запровадження нових соціальних послуг для сімей з дітьми. Зокрема, структурні підрозділи райдержадміністрацій з охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, голови сільських та селищних рад, працівники органів внутрішніх справ не відпрацювали єдиного порядку співпраці з фахівцями соціальної роботи з метою підтримки конкретної сім'ї.

Уповноважений Президента України з прав дитини також звернув увагу Міністерства соціальної політики на недостатній рівень методичного забезпечення діяльності фахівців соціальної роботи, їх функціональних обов'язків, навчання, узагальнення та поширення успішного досвіду.


Прес-служба Президента України Віктора Януковича