back

Андрій Прокопенко на нараді з очільником Уряду озвучив проблемні питання освітньої галузі області

08-11-2019 | 16:40

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук сьогодні, 8 листопада, провів селекторну нараду з головами облдержадміністрацій. Одне з ключових питань – реалізація ініціативи Президента України Володимира Зеленського стосовно відкриття в усіх областях країни сучасних шкіл, дитячих садочків та стадіонів.

Амбітні плани керівництва держави – з 1 березня наступного року має розпочатися масштабне будівництво нових освітніх закладів та спортивних споруд або ж реконструкція вже існуючих. Головна вимога: об’єкти мають бути сучасними як з точки зору архітектури, так і щодо їх обладнання, обов’язково повинні застосовуватися енергозберігаючі технології. Області за державні кошти також отримають нові шкільні автобуси. Ще один пріоритет – будівництво якісних доріг для безпечного підвозу дітей до навчальних закладів та спортивних об’єктів.

Також Олексій Гончарук акцентував, що задля забезпечення якості освіти має відбутися оптимізація освітніх закладів.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко, зі свого боку, висловив занепокоєння: після того, як буде прийнято новий законопроєкт «Про загальну середню освіту», може виникнути загроза закриття на Чернігівщині 86 малокомплектних шкіл. Усього ж в області на сьогодні працює 476 ЗНЗ.

Зважаючи на те, що регіон не досить урбанізований, є потреба у збереженні шкіл у сільській місцевості. Тим більше, що Чернігівщина – одна з областей, яка вже провела достатню оптимізацію мережі навчальних закладів.

Андрій Прокопенко звернувся до очільника Уряду з проханням: застосувати до частини районів Чернігівщини коефіцієнт фінансування освітньої галузі, враховуючи важкодоступність до значної кількості населених пунктів, особливо на півночі. Як аналогію він привів Карпатський регіон, де застосовується окремий коефіцієнт фінансування галузі.

Олексій Гончарук зазначив, що знає ці проблеми Чернігівщини, які також стосуються Сумської, Житомирської та Волинської областей. Він пообіцяв, що при формуванні освітньої мережі Уряд обов’язково врахує думку і пропозиції керівництва відповідних облдержадміністрацій.

На нараді мова також йшла про створення публічної кадастрової карти, а також онлайн-карти об’єктів природо-заповідного фонду. Тож Уряд від областей очікує на відповідну інформацію.

Окрім того, у планах Кабміну – створення централізованої системи обліку деревини. Для цього облдержадміністрації мають оперативно попрацювати з місцевими лісгоспами.

Ще одне доручення керівникам ОДА від Прем’єр-міністра – невідкладно завершити формування перспективних планів створення ОТГ, з урахуванням обов’язкової вимоги – об’єднані громади мають бути спроможними.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації