back

Селяни області вже отримали за землю 361 мільйон гривень

10-10-2012 | 13:39

Селяни Чернігівщини, які здають в оренду сільгоспвиробникам свої земельні паї, вже отримали у цьому році 361 мільйон гривень орендної плати або 94% від загальної суми виплат. У цілому селяни області цього року отримають від сільгосппідприємств-орендарів на 160 мільйонів гривень більше, ніж торік.

Збільшення виплат відбувається за рахунок підняття розміру орендної плати в середньому по області з 3,5% до 3,9% від вартості орендованої землі, а також завдяки збільшенню нормативно-грошової оцінки сільськогосподарських земель.

“Ми відповідальні перед сільськими мешканцями і як влада мусимо наполегливо працювати у напрямі підняття соціальних стандартів на селі, — підкреслив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, коментуючи хід виплат орендної плати орендарями землі сільськогосподарського призначення. — Повний розрахунок із селянами-власниками земельних паїв має бути здійснений у терміни, передбачені відповідними договорами оренди земельних часток (паїв). А взагалі, сьогодні у середньому по області за свій пай власник землі отримує більше, ніж півтори тисячі гривень на рік, а ще декілька років тому це було значно менше тисячі, в окремих районах орендна плата сягає двох і навіть трьох тисяч гривень на рік. Це суттєва допомога бюджету селянської сім’ї, над збільшенням якої ми маємо працювати постійно”.

Сьогодні в Чернігівській області власниками земельних паїв є майже 340 тисяч громадян, середній пай дорівнює 4,1 умовного гектару. Паї виплачуються грішми, зерном та іншою продукцією і послугами. Найбільш активно виплати орендної плати тривають у Варвинському, Ічнянському, Коропському та Куликівському районах, де власники земельних паїв отримали практично всю суму платні за 2012 рік.


За повідомленням головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації