back

Як на Чернігівщині протидіють туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

30-10-2019 | 15:37

Досягнення й проблеми у боротьбі з епідеміями туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу обговорили вчора, 29 жовтня, учасники засідання профільної обласної комісії.

На початок жовтня в області під медичним наглядом перебувало 3891 ВІЛ-інфікованих та 822 хворих на туберкульоз (з них 131 особа з ТБ/ВІЛ).

Хворіють не лише дорослі, а й діти. Так, за 9 місяців цього року зафіксовано 18 випадків захворювань на туберкульоз серед дітей, що майже на 22% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Таку тенденцію фахівці пояснюють недостатньою профілактичною роботою. Особливу увагу слід приділяти дітям з неблагополучних сімей, де батьки ігнорують проведення як щеплень, так і обстеження й лікування.

За словами генерального директора обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб Миколи Дейкуна, вимогою сьогодення у лікуванні хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД є пацієнт-орієнтований підхід. Тобто особа має право отримати не лише медичну допомогу, а й психологічну та соціальну підтримку спеціалістів. У більшості випадків такий підхід передбачає контрольоване амбулаторне лікування.

Варто зазначити, що нині в усіх районах області працюють АРТ-сайти, за допомогою яких здійснюється діагностика, видача ліків та супровід хворого: пацієнту для лікування не потрібно залишати свій район. У деяких випадках практикується лікування за скап-зв’язком: хворий демонструє прийом ліків та може оперативно проконсультуватися з лікарем.

Серед моделей амбулаторного лікування — медико-соціальний супровід, суть якого — постійний контроль за прийомом ліків, змінами фізичного та психологічного стану хворого. У такому форматі на Чернігівщині працює благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА». Голова правління цієї організації Анжела Мойсеєнко зазначила, що сімейні лікарі мають активніше залучати своїх пацієнтів до тестування на виявлення захворювань. Це дозволить оперативно діагностувати хворобу та розпочинати необхідне лікування. Важливо, щоб і центри первинної медико-санітарної допомоги надавали якісні медичні послуги.

Обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу констатувала інші позитивні зрушення у боротьбі з цими хворобами, напрацювала та узгодила перелік подальших дій.

 
Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації