back

Вдячність і шана захисникам: у Чернігові відбувся меморіальний захід

28-10-2019 | 11:43

Сьогодні, 28 жовтня, виповнюється сімдесят п’ята річниця вигнання нацистів з України. З цієї нагоди у Чернігові вшанували пам’ять воїнів, які полягли в боях за свободу нашої країни.

Чернігівці поклали квіти до Вічного Вогню на Меморіалі Слави, схилили голову перед загиблими воїнами та вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання. Долучилися до заходу керівник апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, заступник Чернігівського міського голови – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Але ціною цього стали зруйновані українські міста, спалені села та надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб.

Чернігівщина – одна з найбільш постраждалих областей. Саме тут відбулась найжорстокіша розправа нацистів над цивільним населенням – Корюківська трагедія 1943 року, коли було знищено 7 тисяч беззахисних жителів міста.

Протягом 1941-го було мобілізовано до лав Червоної армії 10% населення Чернігівської області — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів у 1943 році — ще 167 тисяч. На фронтах війни загинули понад 134 тисячі наших земляків.

У цілому ж за роки німецько-радянської війни чисельність населення області скоротилася на 506 тисяч осіб – страшні й непоправні втрати.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації