back

Про безпеку харчування в освітніх закладах – на всеукраїнському селекторі

25-10-2019 | 16:27

Під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука сьогодні, 25 жовтня, відбулася селекторна нарада з очільниками областей. Чернігівщину представляли виконуюча обов’язки голови ОДА Наталія Романова, керівники профільних структурних підрозділів та служб. Тема розмови – безпечність харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Облдержадміністрації отримали доручення від Прем’єр-міністра – упродовж двох тижнів напрацювати плани дієвого контролю за станом справ з дитячим харчуванням в освітніх закладах, розробити алгоритм дій для покращення умов та якості харчування дітей.

– Наша мета – зменшити кількість випадків харчових отруєнь дітей у навчальних закладах. Для цього нам треба зрозуміти реальний стан справ. Тож на місцях необхідно проаналізувати ситуацію та скласти конкретний план проведення заходів державного нагляду й контролю, – зазначив Олексій Гончарук. – Також маємо переглянути та удосконалити нормативну базу стосовно переліку харчових продуктів, рецептурних збірників для закладів освіти та санітарних правил.

Наступного тижня для представників освітніх закладів, які залучені до організації харчування дітей, а також працівників управлінь Держпродспоживслужби в Києві проведуть спеціальне навчання. Зокрема, своїм практичним досвідом впровадження регіональної цільової Програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» поділяться фахівці з Івано-Франківської області. Цьогоріч вони розпочали впроваджувати програму, яка, у тому числі, включає перевірку продуктів харчування на всіх етапах та стану технологічного обладнання для приготування їжі. Один із заходів програми – паспортизація харчоблоків в усіх навчальних закладах.

Ще одна важлива проблема, озвучена на нараді, – фальсифікації традиційних продуктів, зокрема молочних та м’ясних. На цьому наголосила тимчасово виконуюча обов’язки голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко і повідомила, що наразі їх служба напрацьовує зміни до законодавства, аби попередити використання таких продуктів у дитячому харчуванні.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації