back

Мінрегіон залучить місцеву владу до формування ефективної мережі публічних послуг

18-10-2019 | 15:25

Що українці отримають від впровадження реформи місцевого самоврядування за принципом децентралізації влади? Якісні та доступні послуги – освітні, медичні, адміністративні, соціальні, культурні, комунальні та інші в кожній громаді – селі і місті. Як це забезпечити? Сформувати ефективну мережу надання таких послуг.

Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак на засіданні Ради донорів з питань децентралізації окреслила ключові цілі Мінрегіону в частині реформи місцевого самоврядування. Головний акцент – якість і доступність послуг для кожної людини, незалежно від місця її проживання.

Мережу надання різноманітних послуг, що є сьогодні, не можна назвати ефективною. Люди щодня стикаються з незручностями доступу до медзакладів, шкіл і дитсадків, органів з видачі різноманітних дозвільних та реєстраційних документів. Додамо до цього занедбані дороги, відсутність подекуди маршрутів громадського транспорту. Не скрізь забезпечено комунальні послуги, а там, де вони є, якість бажає бути кращою. Тому це потрібно змінювати.

Щоб розуміти, з чого почати, Мінрегіон підготував геоінформаційну карту існуючої мережі публічних послуг. Вона відображає 25 мереж – а це більше 100 тисяч об’єктів.

Кожне відомство має свої об’єкти, які надають послуги. До прикладу, Міністерство освіти має 31150 об’єктів, Міністерство культури та спорту – 49350 об’єктів, Міністерство охорони здоров’я – 20850. Але чи в кожному з них людина отримує якісну послугу? Чи кожній людині легко і зручно добратися до цих закладів? Відповідь очевидна. І такі об’єкти на утриманні бюджетів органів місцевого самоврядування, платників податків. Маючи чітку картину мережі послуг і сервісів, ми спільно з місцевою і регіональною владою маємо запропонувати таку мережу, яка в майбутньому задовольнятиме потреби кожної людини. Мережу, здатну забезпечити високу якість послуг і яка буде доступною кожному, — сказала Альона Бабак.

У цьому контексті Міністр також акцентувала увагу на потребі системного просторового планування кожної громади, актуальної містобудівної документації. За її словами, така документація є одним з головних чинників, які сприяють розвитку територій. Адже вона дає відповіді на питання, що і де можна побудувати, що потрібно побудувати, які комунікації необхідні, а відкритий і дистанційний доступ інвесторам до такої документації посилює довіру до місцевої влади і, як результат, заохочує приток інвестицій.

Альона Бабак наголосила, що це невелика частина того, над чим зараз працює Мінрегіон. Вона висловила сподівання на тісну співпрацю з усіма зацікавленими сторонами та підтримку міжнародної донорської спільноти.

Пресслужба Міністерства розвитку
громад та територій України