back

Наталія Романова окреслила стратегічні напрями співпраці Чернігівщини з білоруською стороною

04-10-2019 | 12:13

Другий день ІІ Форуму регіонів України та Республіки Білорусь, що проходить у Житомирі, розпочався сьогодні, 4 жовтня, з пленарної частини. Долучилися до заходу Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, заступник Прем'єр-міністра Республіки Білорусь Ігор Ляшенко, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол і Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим.

Перед учасниками Форуму виступила виконуюча обов'язки голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова. Вона зазначила, що такий Форум – ефективна платформа для зустрічей представників влади, бізнесу, науки, громадськості, щоб під час спільних дискусій напрацьовувати пропозиції для розвитку співробітництва між двома країнами.

Чернігівська область як регіон, через який пролягає майже п’ята частина спільного українсько-білоруського кордону, приділяє значну увагу розвитку співпраці з нашими білоруськими партнерами, – сказала Наталія Романова й окреслила основні стратегічні напрями співпраці.

Перш за все, це економічна сфера. За обсягами зовнішньої торгівлі Білорусь упродовж останніх декількох років є лідером серед основних партнерів Чернігівщини. Товарообіг з нею формує восьму частину обласного показника. Зростають взаємні поставки продукції. Так, минулого року експорт до Білорусі збільшився на 33% (44 мільйони доларів США), імпорт – майже на 20% (96,7 мільйона  доларів).

Нам, органам влади обох сторін, спільно з торгово-промисловими палатами необхідно продовжити практику сприяння суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності для реалізації їх підприємницьких ініціатив і нарощування обсягів взаємних поставок. Резерви взаємовигідного співробітництва не вичерпані і мають хороші перспективи, – переконана Наталія Романова. – Їх основа – спільні бізнес-ініціативи, реалізація інноваційно-інвестиційних проєктів, що приносять обопільний прибуток.

Очільниця області акцентувала увагу на міжрегіональному співробітництві. Адже транскордонні контакти дають унікальну можливість об’єднати зусилля прикордонних територій для реалізації спільних життєво важливих проєктів. До речі, Чернігівщина має угоди про співпрацю з усіма областями Білорусі. 

Стратегічними напрямами взаємодії також є розвиток туристичної сфери, спільні напрацювання в галузі освіти і науки.

Ми маємо практично безмежні можливості розвитку двостороннього співробітництва. Впевнена, що попереду у нас плідна робота по реалізації нових ідей, пошуку стимулів до подальшої співпраці у всіх галузях і сферах, що становлять взаємний інтерес, – підкреслила Наталія Романова.

Читати також: Делегація з Чернігівщини бере участь у II Форумі регіонів України та Білорусі

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації