back

78-мі роковини трагедії Бабиного Яру: схиляємо голови в пам’ять жертв нацизму

29-09-2019 | 08:00

 Щороку 29 вересня в Україні вшановується пам’ять жертв масових страт у Бабиному Яру. Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем знищення нацистами євреїв та циган, радянських військовополонених та підпільників, в’язнів Сирецького концтабору, а також членів Організації українських націоналістів, душевнохворих, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Урочище стало всесвітньо відомим символом Голокосту.

26 вересня 1941 року окупаційна влада влаштувала нараду, на якій було визначено місце знищення євреїв – Бабин Яр. Цієї території вистачить для десятків тисяч розстріляних, адже вона має довжину два з половиною кілометри при глибині до 50 метрів. На тій нараді призначили розстрільну команду, окреслили район, який оточить поліція.

28 вересня в Києві розповсюдили оголошення, в яких наказували всім євреям міста Київ та його околиць з’явитися 29 вересня до управи. Водночас розпустили чутки, ніби євреїв «евакуйовуватимуть» – ймовірно, до Палестини. Того дня десятки тисяч людей почали збиратися біля призначеного місця. Нескінчений людський потік складався з жінок, малюків, підлітків, старих.

Перша хвиля розстрілів, розпочата 29 вересня, тривала безперервно півтора місяці – до середини листопада 1941-го. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, зондеркоманда 4а айзнатцгрупи С під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участі 45-го і 303-го батальйонів німецької поліції розстріляли там майже 34 тисячі євреїв.

Нищення євреїв виявилося початком інших масових убивств. Далі в Бабиному Яру упродовж двох років знищили людей різного етнічного походження і віку. У 1941-1943 роках тут розстріляно 621 члена ОУН, серед них відому поетесу Олену Телігу.

Перед відступом нацисти, щоб приховати сліди злочинів, примушували в’язнів Сирецького табору викопувати та спалювати трупи.

Точна кількість жертв залишається невідомою. Люди гинули цілими сім’ями, і після завершення війни було важко встановити всі прізвища загиблих. Вважається, що протягом двох років нацистської окупації у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації