back

Наталія Романова: Маємо бути достойними подвигу загиблих героїв

27-09-2019 | 11:38

Нагадаємо, нещодавно в області скоєні акти вандалізму: в Мені невідомі зловмисники на місцевому кладовищі спаплюжили пам’ятники загиблим учасникам АТО, а в Новгород-Сіверському районі пошкодили будівлю меморіального музею, де свого часу був будинок загиблого бійця.

Щоб засудити ці злочини, вчора, 26 вересня, представники органів влади та громадськість зібралися в облдержадміністрації.

— Можемо пишатися тим, як ми на Чернігівщині віддаємо шану загиблим героям. Але, на превеликий жаль, є ті, хто дозволяє собі коїти наругу над світлою пам’яттю наших захисників. Чим ці особи керувалися у своїх вчинках, я не знаю. Однозначно, не почуттями патріотизму та вдячності, — висловила своє занепокоєння виконуюча обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

Біль і тільки біль… Таким вчинком я шокована. У людей, які замалювали обличчя на пам’ятниках, немає ні честі, ні гідності, ні совісті. Невже мій син на це заслуговує? Сподіваюсь, що зловмисників знайдуть, і для них буде справедливе покарання, — з такими словами звернулася до присутніх Ніна Ільчишина – мати загиблого бійця Олександра. Пам’ятник, встановлений її сину, серед пошкоджених. Олександр помер внаслідок тяжких поранень, отриманих в зоні АТО.

Голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський:

— Таке ставлення до пам’яті наших героїв — ганебне і неприпустиме. Втративши сина, батька, чоловіка, родини загиблих змушені знову переживати травму.

Ми зібрались, аби попередити такі вчинки, які, на жаль, непоодинокі в Україні.

Cподіваємось, що особи, які паплюжать пам'ять наших воїнів, обов’язково будуть покарані. Для цього ми зробимо все від нас можливе. А головне — спільно. Адже в цій ситуації нас підтримали і влада, і поліція, і засоби масової інформації.

Микола Шанський переконаний, що робота з національно-патріотичного виховання в області проводиться на досить високому рівні. Втім, з огляду на недавні події, роботу слід посилити. До речі, вже найближчим часом у Мені відбудеться виїзне засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання.

Зі свого боку, всебічну підтримку пообіцяв начальник Чернігівського відділу поліції Головного управління Нацполіції в області Анатолій Домарацький. Попередити прояви вандалізму допоможуть камери відеоспостереження (їх додатково ще треба встановити), зазначив правоохоронець.

А от представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко сумнозвісні події відмовляється називати вандалізмом:

— Це акт агресії. Правоохоронні органи такі вчинки мають розглядати не як дрібне хуліганство, а як політичні акції в умовах гібридної війни. Вкотре закликаю журналістів, представників влади та громадськості використовувати термінологію «захисники України в російсько-українській війні». Це принципово важливо, адже на нашій території — справжня війна, про що частина суспільства навіть не підозрює.

Сергій Бутко запропонував оформити єдину базу всіх поховань, меморіальних дошок, пам’ятників загиблим захисникам України. Ця інформація має бути доступною не тільки в органах влади, а й правоохоронних структурах.

Підсумовуючи, Наталія Романова підкреслила, що тільки в єдності та злагодженості дій ми зможемо захистити світлу пам'ять загиблих героїв.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації