back

Міжнародний саміт з проблем захисту прав національних меншин

03-10-2012 | 09:06

2 жовтня представники національних меншин, релігійних громад, громадських організацій з Чернігівщини взяли участь у Міжнародному саміті з проблем захисту прав національних меншин «Досвід України для світу», який проходив у Національному палаці мистецтв «Україна».

«В Україні створені всі умови для розвитку та утвердження самобутності всіх без винятку національних громад. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович у своєму виступі під час відкриття Міжнародного саміту з проблем захисту прав національних меншин «Досвід України для світу».

Україна, підкреслив Глава держави, не лише гарантувала на законодавчому рівні права національних меншин, а й забезпечила відповідні умови для їх самоорганізації та етнокультурного відродження. У цьому контексті він нагадав, що наша держава приєдналася до всіх основних міжнародних документів, прийнятих у даній сфері. Йдеться, зокрема, про Рамкову конвенцію із захисту національних меншин і Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

«Держава взяла на себе зобов’язання щодо всебічної, в тому числі, фінансової підтримки діяльності громадських організацій у збереженні та розвитку традиційних національних культур», - наголосив Президент.

«Сьогодні культурне розмаїття - це справжня цінність українського суспільства, запорука його єдності, перепона для поширення ксенофобії та екстремізму, які сьогодні стають все більш тривожним явищем у різних частинах світу», - заявив Глава держави.

В.Янукович звернув увагу на те, що протягом останніх років в Україні суттєво вдосконалені механізми державної етнічної політики. Він додав, що продовжується робота над «Стратегією державної етнонаціональної політики», «Стратегією боротьби з дискримінацією в Україні», новою редакцією Закону «Про національні меншини», а також триває вдосконалення вітчизняного міграційного законодавства та його узгодження з європейськими та міжнародними стандартами.

Учасників та гостей саміту також привітали Віце-прем’єр-міністр України-Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, Радник Президента України-Керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман.