back

Пам’ятник благовірному князю Ігорю Чернігівському та Київському відкрито у Чернігові

02-10-2012 | 12:25

2 жовтня в історичному центрі Чернігова, на Валу біля Спасо-Преображенського собору відкрито пам’ятник благовірному Ігорю Ольговичу, князю Чернігівському та Київському. Урочистій події передувала Божественна літургія в Спасо-Преображенському соборі. У відкритті пам’ятника взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Амвросій, голова наглядової ради Балтійської будівельної компанії Ігор Найвальт, російський письменник, дослідник історії слов’янства Юрій Сбітнєв.

Виступаючи перед чернігівською громадою, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав символічним те, що саме сьогодні – в день, коли православна церква вшановує благовірного князя Ігоря Чернігівського та Київського, у Чернігові відкривається пам’ятник Ігорю Ольговичу – нашому славетному земляку, який увійшов в історію і людську пам’ять як людина високої моралі і культури.

Віднині в історичному центрі міста – на території колишнього князівського Дитинця біля древнього і величного Спасо-Преображенського собору, де знайшов вічний спокій князь Ігор – буде височіти пам’ятник державному мужу, який великою вірою в Бога, своїми благими справами заслужив світлу пам’ять нащадків.

«Життя та діяльність подвижника припала на важкі часи жорстокої боротьби за княжіння у стольному граді Києві. Проте, князь Ігор, прийнявши схиму, відмовився від братовбивчої війни, чим продемонстрував яскравий зразок християнського благочестя. Не можна не захоплюватися його подвигом відмови від влади і багатства заради духовності і служіння Богу.

І в наші дні осмислення величі знаного у всьому православному світі Чернігівського князя наближає нас до вершин благочестя, спонукає бути добрішими і милосерднішими», - наголосив керівник області.

Принагідно Володимир Хоменко звернувся зі словами вдячності до відомого російського мецената Ігоря Найвальта, завдяки активній участі якого було втілено в життя цей проект, а також відзначив вагомий внесок у дослідження чернігівської давнини та збереження пам’яток нашої історичної спадщини популярного автора унікальних за науковою достовірністю та художньою яскравістю історичних романів Юрія Сбітнєва.

Голова облдержадміністрації також подякував усім, чиї натхнення, знання і праця сприяли створенню пам’ятника – науковцям і археологам, авторам скульптурно-архітектурної ідеї і будівельникам, меценатам і спонсорам.

«Хай святий дух благовірного князя Ігоря оберігає святу чернігівську землю і допомагає вдячним нащадкам бути гідними продовжувачами його добрих справ на благо народу України», - наголосив Володимир Хоменко та вручив відзнаки облдержадміністрації.

Чин освячення пам’ятника Ігорю Чернігівському здійснив архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій.

Прес-служба облдержадміністрації