back

Сьогодні — День безпеки пацієнтів

17-09-2019 | 11:06

Цьогоріч в Україні він відзначається вперше відповідно до Указу Президента України.

Рішення про відзначення Дня безпеки пацієнтів погоджено з багатьма інституціями, що працюють над покращанням медичної допомоги громадянам України та впроваджують заходи, спрямовані на безпечне перебування хворого у стаціонарах, запобігання внутрішньолікарняним інфекціям, післяопераційним ускладненням, а також виважене ставлення до призначення лікарських препаратів.

Ініціаторами виступили Міністерство охорони здоров’я, Національна служба здоров’я, Національна академія медичних наук, ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України», Всеукраїнська громадська організація «Рада захисту прав та безпеки  пацієнтів» та інші урядові та неурядові організації.

Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скелецька переконана, що нове свято неможливо відокремити від Дня прав пацієнта, адже доступність якісної медичної допомоги нерозривно пов’язана із її безпекою. Тож дотримання клінічних протоколів, що базуються на доказовій медицині – основа забезпечення прав пацієнта на якісну медичну допомогу. Крім того, необхідно встановити постійний зворотній зв’язок між пацієнтом і лікарем задля унеможливлення непорозумінь під час лікування.

За словами завідувача хірургічного відділення КНП «Чернігівська центральна районна лікарня», головного позаштатного спеціаліста за спеціальністю хірургія, кандидата медичних наук Валерія Василинчука, дотриманню безпеки пацієнтів в лікарняних закладах області нині приділяється особлива увага. Застосовані профілактичні заходи дають змогу мінімізувати ризик внутрішньолікарняних інфекцій. Проте, зазначає Валерій Василинчук, для ще більш ефективної роботи з убезпечення пацієнтів необхідні чималі кошти. Тож медики сподіваються, що реформування системи охорони здоров’я передбачить і належне фінансування даного напрямку.

Крім того, у Національному центрі громадського здоров’я мають надію, що завдяки інформаційно-роз’яснювальній роботі самі пацієнти також дбатимуть про власну безпеку — дотримуватимуться встановлених правил та не займатимуться самолікуванням.

 

За повідомленням прес-служби Управління
охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації