back

«Співець зачарованої Десни»: у Держархіві області представили фотодокументальну виставку

09-09-2019 | 16:31

Відсьогодні впродовж тижня всі охочі можуть оглянути фотодокументальну виставку в Державному архіві області, присвячену 125-річчю від дня народження видатного українського письменника та кінорежисера, нашого земляка Олександра Довженка.

На виставкових стендах представлено майже 30 документів, що зберігаються у фондах центральних державних архівів органів влади і управління та громадських об'єднань, а також Центрального архіву-музею літератури і мистецтва України та Держархіву області.

Привертає увагу «Актовий запис у метричній книзі Свято-Троїцької церкви м-ка Сосниця Чернігівської губернії про народження Олександра Довженка» із фонду «Чернігівська духовна консисторія» Держархіву області. Цей документ датований 29 серпня 1894 року (за старим стилем).

Також на виставці представлено матеріали, що характеризують неоднозначне ставлення влади до творчості Довженка. Серед них – «Витяг з Указу Президії Верховної Ради України про присвоєння звання заслуженого діяча мистецтв за заслуги в розвитку театрального і музичного мистецтва О.П. Довженку», датований 1939 роком, та «Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про Довженка О.П.», датована 1944 роком, внаслідок прийняття якої митця було звільнено від обов'язків художнього керівника Київської кіностудії.

На окремих стендах розміщені документи, присвячені зйомкам на Чернігівщині кінофільмів «Щорс» та «Зачарована Десна».

Серед архівних матеріалів презентовано і сторінки статті Олександра Безручка «Нові документи з архіву СБУ: штрихи до портрета Олександра Довженка». Документи були розсекречені нещодавно.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації