back

Реформування української освіти обговорили на Всеукраїнській серпневій конференції педагогічних працівників

20-08-2019 | 09:00

Близько 650 осіб — вчителі з усієї України, викладачі, представники місцевої влади, міжнародних організацій, голови об’єднаних громад — взяли участь у цьогорічній Всеукраїнській серпневій конференції «Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи», що відбулася вчора, 19 серпня, у Києві.

Під час конференції обговорені стратегії розвитку української освіти та шляхи підвищення її якості, результати впровадження реформи Нової української школи, а також підготовку до нового навчального року.

У традиційному зібранні освітян напередодні нового навчального року взяли участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Делегацію Чернігівської області очолила виконуюча обов’язки голови ОДА Наталія Романова.

Виступаючі відзначали, що питання освіти, від дошкілля до вищої школи, має стати домінуючим. Адже саме в цій системі зростають майбутні інженери, військові, лікарі тощо. Тому й фінансування повинно бути належним, а повага до українського вчителя — посиленою.

З боку Уряду це відображається в програмах регулярного підвищення зарплат учителів. Так, з січня 2020 року Кабмін заклав наступний етап такого підвищення — на 20-70% з акцентом на підтримці молодих фахівців.

До речі, загальний обсяг інвестицій в Нову українську школу, формування нового освітнього простору склав понад сім мільярдів гривень.

Важливою складовою конференції є виставки підручників, виданих коштом державного бюджету, презентація електронних освітніх ресурсів та новітніх засобів навчання. Цьогоріч були представлені доповнення до паперових підручників, програмне забезпечення для управління класом Classroom, SMART-кейс для учителя, що містить 15 тисяч інтерактивних завдань з математики та української мови для учнів початкової школи, та інші. Більшість експонатів — вітчизняні розробки.

Родзинкою виставки стала презентація меню системи харчування у школах та дитячих таборах. За новими рецептами працюють вже понад тисяча шкіл по всій Україні, а план розробників — перевести всі українські школи на нові стандарти харчування.

Довідково. Цього року на програми Нової української школи виділено 3,84 мільярда гривень. Причому цього року окремо фінансуються проєкти створення та ремонту існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів. Уже затверджені до реалізації понад 80 проєктів.

За матеріалами Департаменту інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України
та пресслужби
 Міністерства освіти і науки України