back

За останні роки кількість виробників органічної продукції в області зросла майже втричі

05-08-2019 | 12:06

Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку ОДА.

На Чернігівщині діють близько 20 виробників органічної продукції. Минулоріч вироблено понад 10 тисяч тонн зернових і технічних культур та більше 600 тонн молочної продукції. Органічні підприємства утримували майже 800 голів великої рогатої худоби.

З метою підтримки даного напряму в області діє Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016–2021 роки. Обсяги фінансування — 2,73 мільйона гривень.

Програма передбачає надання сільгосптоваровиробникам компенсації витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції (сировини), видачею сертифіката відповідності у рослинництві, тваринництві та переробці сільськогосподарської продукції, в тому числі в перехідний період.

У 2016 році таку компенсацію отримали 9 операторів органічного виробництва на загальну суму 230 тисяч гривень. У 2017-му та 2018-му допомогою з обласного бюджету скористалися відповідно 11 та 10 операторів (по 250 тисяч гривень).

Цьогоріч планується виділити 250 тисяч гривень. Відповідні документи виробники органічної продукції можуть надати до профільного департаменту до 10 грудня.

До речі, наприкінці минулого тижня набув чинності Закон України № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Тобто, з початку серпня почали діяти нові правила роботи ринку органіки. І стосуються вони виробництва не тільки сільськогосподарської продукції, а й приміром, одягу чи косметики.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської облдержадміністрації