back

Українці мають сплачувати лише за спожиту послугу, а не за нараховані нормативи — Віцепрем’єр-міністр Геннадій Зубко

01-08-2019 | 16:07

Рівень сплати населення за всі спожиті послуги у січні-травні цього року– 97,3%, а за тепло і гарячу воду — взагалі 101%! Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 18%. Тому українці, які сьогодні регулярно і в повному обсязі сплачують за надані житлово-комунальні послуги, мають беззаперечне право отримувати ці послуги вчасно. Вони мають бути впевнені, що сплачені ними кошти за тепло та воду підуть далі. І тепло- та водопостачальники розрахуються ними за спожиті газ та електроенергію, — наголосив на селекторній нараді з регіонами щодо підготовки до опалювального сезону Віцепрем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Віцепрем’єр подякував українцям, які добросовісно і сповна розраховуються за спожиті комунальні послуги, та підкреслив, що своєчасна оплата енергоносіїв є не менш важливою ніж технічна підготовка підприємств ЖКГ, житлового фонду та соціальних об’єктів до роботи в осінньо-зимовий період.

На сьогодні готовність житлового фонду України до початку опалювального сезону становить 60%. Соціальні об’єкти – школи, дитячі садки і лікарні будуть готові вже до 1 вересня. А от запуск кількох ТЕЦ в Україні під загрозою через їх борги перед НАК «Нафтогаз», які напряму впливають на отримання номінацій на газ на наступний опалювальний сезон.

Держава дає можливість розрахуватись за накопичені борги протягом наступних 5 років, тож власники підприємств ТКЕ та міські голови повинні подбати про неухильне дотримання графіків реструктуризації. Єдине, потрібно правильно розставляти пріоритети, — акцентував Геннадій Зубко. Він підкреслив, що до початку опалювального сезону місцева влада має зосередитись на встановленні будинкових лічильників, адже українці мають сплачувати лише за спожиту послугу, а не за нараховані нормативи.

Питанню тарифоутворення на селекторній нараді було приділено особливу увагу. 21 підприємство ТКЕ буде перевірено Держаудитслужбою на відповідність формування тарифів для населення реальним затратам підприємств-постачальників послуг.

Наше завдання — перевірити ефективність тарифів, встановлених підприємствами ТКЕ на місцях. У більшості випадків, вони є необґрунтованими і не відповідають дійсності. До цього переліку потрапили підприємства, що мають найвищий тариф — від 1800 до 2300 грн за 1 Гкал. Такі міста є практично в усіх областях, — зазначив Віцепрем’єр-міністр та підкреслив, що всі з розумінням мають поставитись до цього питання. — Задекларована підприємствами ТКЕ ефективність має бути підтверджена документально.

Чернігівщину на нараді представляли в.о. голови облдержадміністрації Наталія Романова, керівники підприємств ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.