back

В Україні запустили перший портал відкритих геоданих для громад

01-08-2019 | 09:21

Про це повідомив Віцепрем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Дані про економічний розвиток, промисловість, рекреаційний потенціал, забудову, актуальні та високоточні дані про ґрунти, сільськогосподарські культури, навіть погоду, тощо — все те, що потрібно кожній громаді для прийняття різних рішень та подальшого розвитку. Але вся ця інформація розкидана по різним джерелам.

Для вирішення проблеми пошуку цілої низки даних, що мають конкретну географічну локалізацію, команда проекту «Е-рішення для громад» створила GIS-DATA портал. Він поєднує у собі просту, структуровану за рубриками підбірку геопросторових шарів (ГПШ) та різних аналітичних Е-рішень, спрямованих на інноваційний розвиток громади та наповнення місцевих бюджетів.

Впровадивши аналітичні Е-рішення, більшість з яких побудовані на базі ГПШ з підбірки Порталу, громади отримують інструменти, з якими зможуть збільшити надходження до бюджету, ефективно управляти своїми активами та мережею соціальної інфраструктури, вирішити екологічні проблеми, а також моніторити стан навколишнього природного середовища, прогнозувати розвиток несприятливих явищ (ерозій, зсувів, підтоплень тощо) та інші.

Портал відкритих геоданих — перший інструмент для розумного управління громадами. Він містить понад 100 датасетів з 40 джерел та 13 порад щодо їх застосування.

Мета проекту «Е-рішення для громад» — допомогти громадам перейти до «Управління 2.0» (на основі проаналізованих, верифікованих даних із застосуванням ІТ). Реалізує ініціативу громадська спілка «Центр розвитку інновацій» за підтримки Програми ULEAD з Європою.

За інформацією пресслужби Віцепрем’єр-міністра України