back

Де та які спеціальності опановують безробітні області

24-07-2019 | 08:05

Бажаєте отримати затребувану на ринку праці професію чи підвищити кваліфікацію безкоштовно і в стислі терміни? Тоді вам до служби зайнятості.

За словами директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, протягом І півріччя цього року проходили професійне навчання за сприяння служби зайнятості понад 1,6 тисячі зареєстрованих безробітних. У тому числі, 50 осіб опановували нові професії, 700 – підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення, 900 – проходили стажування. Всі без виключення навчалися на замовлення роботодавців, отже, з гарантією працевлаштування.

Служба зайнятості організовує навчання за актуальними професіями, які потрібні на ринку праці. Сьогодні це робітничі професії, – говорить Лідія Падалка. – Так, цього року безробітні вчилися на оператора котельні, водія навантажувача, тракториста-машиніста, електромонтера, машиніста автовишки, слюсаря-ремонтника, верстатника, електрогазозварника, штукатура, сировара, ліфтера, перукаря, продавця, бармена, кухаря тощо.

До речі, для подолання розриву між теорією та практикою, набуття реального професійного досвіду, практичних знань та навичок у професійній підготовці безробітних застосовуються елементи дуального навчання, тобто теорію слухачі вивчають у навчальних закладах, а виробниче навчання проходять безпосередньо на виробництві.

Підвищували кваліфікацію безробітні шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях за такими професіями: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, електрогазозварник, водій автотранспортних засобів, маляр, штукатур, оператор котельні, кухар, продавець, швачка, бармен, офіціант.

Вчаться безробітні на базі професійно-технічних навчальних закладів області, у роботодавців, а ще – в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, що діють в 11 областях України. Зокрема, на Сумщині, Рівненщині та Одещині в центрах професійно-технічної освіти навчалися 700 безробітних з Чернігівщини. Там можна здобути не лише звичні робітничі професії, а й рідкісні, яким не навчають у жодному навчальному закладі області. До прикладу, коваль ручного кування, квіткар, вишивальник.

Проте, якщо професійне навчання – послуга виключно для безробітних, то для громадян, які не перебувають на обліку в службі зайнятості, є інші пропозиції. Сьогодні існує унікальна можливість стати більш конкурентоспроможними на ринку праці, пройшовши навчання за ваучером за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Цього року Чернігівським міським центром зайнятості видано 17 ваучерів на навчання громадянам віком старше 45 років, 10 з них опановували професію кухара, а 7 – навчалися на кондитера.

Водночас, як зареєстрованим безробітним, так і громадянам, які не стоять на обліку в службі зайнятості, пропонується підтвердження результатів неформального професійного навчання. Ця послуга буде цікава для осіб, які мають великий досвід роботи за професією, але не проходили відповідне навчання та не мають документа про професійну освіту; громадян, які бажають відновити втрачені документи або підвищити розряд. Цього року в області підтвердили кваліфікацію «кухар» за 3 і 6 розрядами дві людини.

За інформацією Чернігівського
обласного центру зайнятості