back

Екологи нагадують про небезпеку загорань на полігонах побутових відходів

11-07-2019 | 10:30

Щороку на Чернігівщині збирають більше мільйона кубометрів, або 200 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ). Здебільшого сміття вивозять на полігони або стихійні звалища.

Останнім часом в області почастішали випадки загорання таких місць накопичення ТПВ, що призводить до забруднення навколишнього природного середовища високотоксичними речовинами, такими як чадний газ, діоксини, монооксид вуглецю.

Крім того, це завдає значної шкоди здоров’ю людей, адже є загроза отруєння продуктами горіння. Зазначені шкідливі речовини порушують роботу гормональної системи та можуть стати причиною появи ракових клітин.

Основна причина загорянь на об’єктах сміттєвидалення – відсутність балансоутримувачів місць видалення ТПВ, розташованих на територіях місцевих рад, а також відповідних спеціалізованих підприємств у сфері поводження з побутовими відходами.

Наразі в переважній більшості сільських населених пунктів взагалі не забезпечується дотримання правил експлуатації сміттєзвалищ. Відходи складуються у природних рельєфних утвореннях за відсутності будь-яких засобів захисту об’єктів довкілля.

Нагадаємо, відповідно до законів України «Про відходи» та «Про охорону атмосферного повітря» забороняється будь-яке спалювання промислових і побутових відходів.

Так, за порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або 850-1700 гривень (стаття 82 Кодексу України про адміністративні порушення).

Обласна державна адміністрація та Державна екологічна інспекція у області закликають відповідні органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, які здійснюють складування та видалення ТВП, вжити всіх можливих заходів для недопущення загорань полігонів та звалищ на підпорядкованих їм територіях.

За матеріалами Державної екологічної
 інспекції у Чернігівській області