back

Наталія Романова: органи місцевого самоврядування не повинні чекати, доки держава виконає за них зобов’язання з виплати зарплати

28-05-2019 | 14:38

Понад 11 мільйонів гривень заробітної плати заборгували в області працівникам 21 установи та організації. Найбільше — ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (3,6 мільйона гривень), ТОВ «Роллінг Геймз» (1,6 мільйона гривень), ДП «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» (2,7 мільйона гривень), ДП «Чернігівторф» та його філії Ірванцівський і Смолинський торфозаводи (0,8 мільйона гривень), ДП «Чернігівнафтогазгеологія» (0,7 мільйона гривень), ПрАТ «Камвольно-суконна компанія «Чексіл» 0,5 мільйона гривень).

Те, як позбутися боргів або хоча б мінімізувати їх, обговорили сьогодні на черговому засіданні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, яку очолює заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Основна частка боргу — 66,9% — припадає на промислові підприємства, проте нещодавно борги виникли й у сільському та лісовому господарстві, а також у бюджетній сфері, зокрема, у Крутівській сільській раді Ніжинського району.

Органи місцевого самоврядування подекуди займають вичікувальну позицію, безпідставно сподіваючись, що їхні борги оплатить держава, — зауважила Наталія Романова. — Це помилково з точки зору бюджетних відносин та несправедливо до людей, яким затримують виплату заробленого. Тому місцевим радам не варто чекати, доки держава виконає за них зобов’язання з виплати зарплати. Слід розрахувати на власні кошти і не допускати виникнення заборгованості у майбутньому.

За інформацією управління соціального захисту населення облдержадміністрації, боргів із виплати заробітної плати не мають підприємства 16-ти районів області, а от у Срібнянському, Козелецькому, Ніжинському, Семенівському, Менському та Чернігівському районах такі борги існують. Проте 92% заборгованого сконцентровано у містах обласного підпорядкування.

Водночас на засіданні комісії було відзначено й позитивні моменти. За даними щотижневого моніторингу, вже у травні скоротилося як коло боржників, так і сума боргу — впродовж місяця підприємства зменшили свої борги на 1,5 мільйона гривень або на 12,7%.

У ході засідання було напрацьовано рекомендації для установ та підприємств – боржників та вирішено продовжити щотижневий моніторинг ситуації.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.