back

Збереження екосистем області: як уникнути пожеж

16-05-2019 | 16:14

Цьогоріч у природних екосистемах Чернігівщини зареєстровано вже понад тисячу пожеж, що більше за аналогічний період минулого року майже у півтора разу. При цьому знищені понад 207 гектарів лісових насаджень.

Як попередити пожежі на торфовищах, сільгоспугіддях та присадибних ділянках, у лісах, заплавах річок, а також не допустити спалення сухої рослинності і сміття, обговорили сьогодні учасники тематичної наради, що відбулася в облдержадміністрації. У режимі відео-зв’язку до неї долучилися представники РДА та ОТГ.

Читати також: На засіданні штабу ДСНС затвердили новий План протидії пожежам

У своїх виступах профільні фахівці наголосили, що головна причина пожеж — людський фактор. Адже здебільшого вони виникають через порушення правил пожежної безпеки під час перебування людей у лісових масивах, при спалюванні сміття, сухостою та залишків рослинності, а також у ході проведення сільськогосподарських робіт.

Хоча всі відповідальні служби проводять серед населення превентивні заходи, роз’яснювальну роботу треба посилити. Говорити варто не тільки про наслідки порушення правил пожежної безпеки та необережного поводження з вогнем, а й про адміністративну відповідальність паліїв.

Особливу увагу, переконані лісівники, варто звернути на моніторинг ситуації у пожежонебезпечних зонах: території навколо військових полігонів та лісових насадженнях біля населених пунктів. Тут і надалі потрібно проводити розчищення лісових доріг, створювати мінералізовані смуги, протипожежні водойми тощо.

Учасники наради вирішили, що у період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки необхідно, зокрема, обмежити в’їзд транспортних засобів до лісових зон. Крім того, потрібно забезпечити належне утримання осушувальних систем та підтримання у працездатному стані регулюючих гідротехнічних споруд на торфовищах. Акцентували й на тому, що місцеві органи влади мають постійно вживати заходи адміністративного впливу щодо власників та користувачів земельних ділянок, які здійснюють несанкціоноване випалювання сухої рослинності.

За результатами наради буде підготовлено протокольне рішення з визначенням заходів щодо запобігання виникнення пожеж у пожежонебезпечний період 2019 року.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації