back

Президент вважає заборону реклами тютюну важливим кроком для забезпечення здорового майбутнього громадян - Юрій Павленко

18-09-2012 | 09:00

Президент України Віктор Янукович вважає заборону реклами тютюну важливим кроком для забезпечення здорового майбутнього громадян. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час прес-конференції, присвяченій набранню чинності Закону №3778-IV щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Позиція Президента є однозначною: боротьба з тютюнокурінням як основним чинником неінфекційних захворювань в Україні - це один із пріоритетних напрямів державної політики, констатував він.

«Реклама сигарет - це бізнес ціною в життя та здоров'я дітей, здоров'я майбутнього покоління», - наголосив Юрій Павленко. Саме тому позиція Глави держави була спрямована на те, щоб Закон включав максимальні заборони щодо реклами тютюнових виробів і був якомога швидше введений в дію, повідомив він.

«Позиція Президента однозначна і в питанні обмеження місць куріння тютюнових виробів», - підкреслив Уповноважений Президента України з прав дитини. Він нагадав про підписання Президентом Закону №4844-VI, покликаного захистити громадян від шкідливого впливу тютюнового диму у громадських місцях, на робочих місцях, який вступить у силу в грудні цього року. Це буде другим законодавчо закріпленим кроком щодо формування здорового, без тютюнового диму, майбутнього нашої країни, додав він.

Водночас Юрій Павленко наголосив на необхідності чіткого контролю за виконанням Закону щодо заборони реклами сигарет. «Запрошую до співпраці громадські організації, батьків, керівників закладів для дітей, усіх небайдужих, щоб цей Закон виконувався в повній мірі», - сказав він.

Окрему увагу Уповноважений Президента України з прав дитини акцентував на подальших заходах, спрямованих на протидію тютюнокуріння серед дітей і молоді. За словами Юрія Павленка, необхідно обмежити доступність дітей до місць продажу тютюнових виробів, посилити контроль за продажем неповнолітнім тютюну, активізувати роботу щодо виявлення порушень правил торгівлі зазначеним товаром. Крім того, має бути суттєво посилена відповідальність за порушення законодавства в частині продажу дітям тютюнових виробів.

Важливим питанням є пропаганда здорового способу життя, зазначив Ю.Павленко. «Це проведення інформаційних кампаній, а також реалізація проектів зі створення сучасної спортивної інфраструктури, доступної для кожної дитини і сім'ї», - сказав він.

У прес-конференції також взяли участь керівник Державної інспекції України з питань прав захисту споживачів Сергій Орєхов, Голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», колишній Міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук, заввідділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський, телеведуча Марічка Падалко; срібний призер олімпіади в Сіднеї Денис Силантьєв, хореограф Григорій Чапкіс, голова правління ГО «Життя» Андрій Скіпальський, директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, громадський діяч Сергій Черняховський.

Ініціаторами прес-конференції стали громадські організації, серед яких 100 членів Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» та Громадська організація «Життя».


Прес-служба Президента України Віктора Януковича