back

Друга світова війна. Пам’ятаємо. Перемагаємо!

09-05-2019 | 12:51

Сьогодні у Чернігові, як і у всій нашій державі, відзначається День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Кожна повоєнна річниця — щоразу і світлий, і скорботний день. Це завжди привід згадати і ще раз усвідомити, ціною яких неймовірних зусиль і втрат було звільнено нашу землю від загарбників.

День Перемоги у Другій світовій війні виборювали представники різних національностей, релігій, поглядів. Українці — наші діди й прадіди — у числі найдостойніших із них.

В епіцентрі воєнних дій Україна опинилася вже у вересні 1939 року. Протягом Другої світової війни бойові дії двічі прокотилися усією територією нашої держави.

За твердженнями науковців, під час війни було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств.

Та найтяжчими були демографічні втрати. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення — дослідники називають цифри від 8 до 10 мільйонів осіб.

За цими сухими цифрами — мільйони людських доль, безмежне горе, страждання, біль. Про це нестерпно важко пам’ятати, але й забути неможливо.

Та попри всі втрати наш народ боровся й не корився. Вигнання нацистів з українських земель розпочалося восени 1943 року і завершилося наприкінці 1944-го. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.

Майже сім мільйонів вояків у семи арміях світу — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Понад 2,5 мільйона українців удостоєні високих військових нагород різних держав, більше двох тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Друга світова війна найбільш кривава в історії людства. Сьогодні разом з усім світом ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, чиє життя погасло у горнилі війни.

У церемонії покладання квітів на Меморіалі Слави взяли участь очільники області та міста, керівники державних установ та організацій, активні члени громадянського суспільства, ветерани всіх поколінь, жителі Чернігова.

Учасники урочистостей пройшли ходою до Меморіалу, хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, полеглих на полях Другої світової війни, поклали квіти до Вічного Вогню на могилі Невідомого Солдата. На честь воїнів-визволителів пролунали залпи військового салюту.

Пам’ять про боротьбу із загарбником та Перемогу над ним і сьогодні робить нас сильнішими, надихає на боротьбу за єдину й суверенну Україну, зміцнює нашу віру та надію на її мирне, щасливе, демократичне і заможне майбуття у європейській спільноті.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації