back

Про перемогу надії. Про тріумф людини

08-05-2019 | 15:38

В Обласному молодіжному центрі сьогодні відкрили виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», підготовлену Українським інститутом національної пам’яті в рамках відзначення 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відтак, усі охочі можуть дізнатися про 30 людських доль — священиків, військовополонених, євреїв, остарбайтерів, дітей та жінок — за дротами 11 таборів Третього Рейху.

Першими експозицію оглянули чернігівські студенти. Детально кожний стенд презентував представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Особливий гість заходу – голова обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніна Зубок. Про жахи Другої світової війни вона знає не з чужих розповідей. Адже восьмирічною дівчинкою у далекому 1943 році її вивезли з України до одного з німецьких концтаборів, де маленька Ніна пробула більше двох років. Втім, довгоочікуване визволення з нацистського полону стало наступним етапом поневолення: Ніна Зубок, як і тисячі інших колишніх полонених, довгі роки жила із клеймом зрадника.

Презентована виставка — це загальноукраїнська акція, яка одночасно проводиться в усіх обласних центрах України.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації