back

Олександр Мисник: Менщина демонструє переваги децентралізації

12-04-2019 | 17:00

Сьогодні голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник відвідав Менський район. Спільно з активом району та об’єднаної територіальної громади він обговорив результати роботи та цьогорічні плани.

У ході спілкування Олександр Мисник акцентував на важливості подальшої децентралізації повноважень. Декілька прикладів. Завдяки реформі доходи Менської об’єднаної територіальної громади у 2018 році порівняно з 2017-м збільшилися на понад 16 мільйонів гривень. Уже в першому кварталі цього року доходи ОТГ перевищують минулорічний показник за аналогічний період майже на 6 мільйонів гривень.

Крім того, у 2018 році Менській ОТГ була передбачена субвенція з державного бюджету на формування інфраструктури — понад 7,76 мільйона гривень. Ці кошти громада спрямувала на капітальний ремонт доріг та реконструкцію системи водопостачання у Мені, а також придбання спецтехніки та комплектуючих виробів до неї для КП «Менакомунпослуга».

Тож іншим 9 радам району (Березнянській, Бігацькій, Волосківській, Городищенській, Данилівській, Локнистенській, Миколаївській, Покровській, Сахнівській), які ще не визначились із входженням до складу громад, Олександр Мисник порадив не зволікати. Адже таким чином вони втрачають додатковий ресурс для покращення добробуту місцевих жителів.

Переконаний: дієвість впровадження реформ, ініційованих Президентом України, відчуває кожен житель громади. І це лише початок. Найближчі три роки ми будемо рухатись відповідно до Плану перспективного розвитку області. А це — п’ять пріоритетних напрямів: якість життя, агропромисловий сектор, створення умов для малого та середнього бізнесу, інновації та туризм, — зазначив голова ОДА і додав, що об’єднана громада вже почала реалізовувати задумане. Адже створення індустріального парку «Менський» — значний крок для покращення інвестиційного клімату та розвитку сучасної виробничої інфраструктури.

Читати також: Зроблено перші кроки для створення на Чернігівщині індустріального парку

Варто зазначити, що на території Менського району цьогоріч продовжується реалізація таких інвестиційних проектів: будівництво приміщення сільськогосподарського призначення для утримання до 400 голів великої рогатої худоби у селі Дягова; будівництво сонячних електростанцій потужністю 9 МВт кожна у Мені й на території Березнянської селищної ради.

Принагідно Олександр Мисник відвідав місцеву гімназію та опорний заклад освіти, де ознайомився з навчально-матеріальною базою та досвідом впровадження в них принципів Нової української школи.

До слова, у районі створений Менський інклюзивно-ресурсний центр. На базі трьох закладів загальної середньої освіти інклюзивним навчанням охоплено 11 дітей з особливими освітніми потребами.

Завітав голова ОДА і до Менської центральної районної лікарні, яка за підсумками роботи у 2011 році першою в області отримала диплом ВООЗ ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». У 2016 році заклад підтвердив цей статус. Крім того, минулого року лікарня повторно отримала Сертифікат на систему управління якістю.

Нині у закладі значна увага приділяється створенню комфортних умов для перебування пацієнтів. Тут уже відремонтували терапевтичне відділення (із заміною ліжкового фонду), замінили дах гінекологічного, а також реконструювали та утеплили двоповерховий корпус лікарні.

Поступово розширюється і спектр надаваних послуг. Як приклад: проведення лапароскопічних операцій.

Читати також: У Мені осучаснюється медицина

Оглянув Олександр Мисник і житловий будинок, спеціально збудований для медичних працівників у 2015 році. На це були спрямовані кошти ДФРР та з місцевого бюджету. У планах – будівництво ще одного подібного будинку.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації