back

Референдум щодо членства в НАТО відбудеться, коли Україна підготується до вступу – Президент

12-04-2019 | 07:59

Президент України Петро Порошенко наголошує, що питання членства України у Північноатлантичному альянсі виноситиметься на референдум і без додаткових заяв про це тими чи іншими політиками. Але виноситиметься тоді, коли країна, її Збройні Сили будуть готові до вступу.

«Відтягувати прийняття рішення, відтягувати цю роботу (з підготовки до вступу – ред.), яким би приводом не намагалися це зробити – чи якісь референдуми, чи ще щось… Хочу наголосити – референдум і так буде. Почитайте матеріальну частину. Референдум буде тоді, коли ми підготуємося до вступу. І коли країна, народ буде вносити зміни до Конституції, делегуючи частину суверенних повноважень», - сказав Глава держави під час участі у Київському безпековому форумі.

«Але робити треба зараз і вже. Не відкладати. Тримаючи єдність України понад усе. Бо тільки так ми з вами точно переможемо», - додав Петро Порошенко і підкреслив, що дуже цінує ту підтримку та єдність, яку зараз демонструє український народ щодо членства в ЄС та НАТО.

Президент повідомив, що задля продовження роботи у цьому напрямку підписав Указ про запуск Річної національної програми зміцнення партнерства між Україною та НАТО. «Програма сама по собі є унікальною, бо чітко розписано до 2020 року що ми маємо зробити для того, щоб у 2023 році ми відповідали критеріям, які дозволять нам підписати план дій щодо членства. Це є наша домашня робота. Це є домашня робота моєї команди і я наголошую, що в моєї команди не забракне політичної волі з її виконання», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що всі ми об’єднані цією метою, тому, що знаємо – лише повноправне членство в ЄС та Північноатлантичному альянсі остаточно і незворотньо гарантує нашу українську державну незалежність. «Так, членство в Альянсі, в тому числі в Євросоюзі, де ми делегуємо частину суверенних повноважень, гарантує нашу державну незалежність. Членство в Північноатлантичному альянсі гарантує нашу українську національну безпеку. Бо після того, як Росія незаконно анексувала Крим і розпочала агресію проти нашої держави на сході – це зруйнувало всю повоєнну систему безпеки, яка базувалася на Раді безпеки ООН», - сказав він.

Президент також спростував твердження про те, що НАТО не готове до прийняття України. «Ми мали абсолютно чітку позицію і Генерального секретаря, і позицію всіх лідерів-держав і урядів-членів НАТО про те, що не просто треба двері для України тримати відкритими, а прискорити членство України. І для мене це не просто рядок у моїй програмі, а це – головне. Це – її суть, альфа і омега. Тому, що тільки так, і ніяк інакше, можна гарантувати нашу незалежність і нашу національну безпеку, добробут кожного громадянина», - наголосив Петро Порошенко.

Він також вкотре нагадав, що за 70 років існування НАТО не було жодного разу, щоб будь-яка країна наблизилася до території країн-членів Альянсу.

Крім того, Президент зазначив, що його амбіція є чіткою: забезпечити успішне виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і у 2023 році, коли буде завершений цей етап реформ, наша держава повинна відповідати критеріям і подала заявку щодо членства в ЄС.

«Бо ЄС і НАТО – вони починаються не там, де зараз пролягають їхні формальні кордони. Наголошую – Європа починається там, де панують європейські цінності. Європа починається там, де дотримуються права людини. Європа починається там, де поважають людську гідність, де існують високі стандарти життя. І це вже наша з вами домашня робота, домашнє завдання для того, щоб Україна відповідала цим критеріям перед тим, як ми подамо заявку на членство. Ми точно знаємо, що треба робити. І точно знаємо, що за нас це ніхто не зробить», - резюмував Глава держави.

Президент висловив впевненість, що українському народу не забракне мудрості і стратегічного бачення для того, щоб твердо підтвердити наш європейський та євроатлантичний курс. «І коли це треба зробити? Саме 21 квітня. Проголосувати за наш курс до ЄС та НАТО. Саме це буде дуже потужним сигналом Путіну – тому, хто точно прийшов не по Крим, точно прийшов не по Донбас – він йому не потрібен. А Путіну, який прийшов по всю Україну. І саме ці вибори Путін розглядає як вирішальну битву за всю Україну», - підкреслив він.

Прес-служба Президента України