back

Кількість аптек області, що заключили договори з НСЗУ для участі у програмі «Доступні ліки», постійно збільшується

08-04-2019 | 15:17

З 1 квітня цього року адміністрування урядової програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» здійснює Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Вартість лікарських засобів відшкодовуватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Відтепер ліки відпускатимуться виключно за електронними рецептами. Це зроблено для того, щоб забезпечити мобільність пацієнтів та нівелювати географічні обмеження – отримати ліки можна у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де було виписано рецепт.

Наразі триває перехід аптек на прямі взаємовідносини з Національною службою охорони здоров’я. Аптеки, які раніше діяли за програмою «Доступні ліки», для продовження участі у цій програмі обов’язково мають укласти новий договір – тепер уже з НСЗУ. Зрозуміло, це потребує певного часу.

Тому для деяких користувачів програми «Доступні ліки» виникли незручності, пов’язані з недостатньою кількістю аптек, що наразі відпускають ліки безкоштовно чи з незначною доплатою.

Проте така ситуація є тимчасовою. Тож хвилюватися не варто.

Реєстрація аптек в електронній системі охорони здоров'я і укладення договорів про реімбурсацію триває.

На Чернігівщині договори з НСЗУ вже уклали 18 аптечних закладів. Медпрепарати за програмою «Доступні ліки» відпускають 74 аптеки та 15 аптечних пунктів області. Їх кількість постійно збільшується.

Детальну інформацію про програму «Доступні ліки» можна отримати на сайті Національної служби здоров’я України.

 

Довідково. Для всіх аптек встановлено єдині прозорі правила укладення договорів – вони можуть укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ, виконавши мінімальний набір вимог. Зокрема, аптеки повинні мати відповідну ліцензію, доступ до Інтернету, бути підключеними до медичної інформаційної системи (МІС), яка дозволяє обмінюватися інформацією з центральною базою даних електронної системи охорони здоров'я, медпрацівники повинні мати електронний цифровий підпис.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації