back

Сімнадцята сесія обласної ради прийняла понад 60 рішень

05-04-2019 | 10:34

Вчора, 4 квітня, відбулося пленарне засідання 17-ої сесії обласної ради. У його роботі взяв участь і голова облдержадміністрації Олександр Мисник.

Відкриваючи сесію, голова обласної ради Ігор Вдовенко оголосив хвилину мовчання - депутати та запрошенні вшанували світлу пам'ять земляка, військовослужбовця-контрактника, начальника групи взводу охорони та патрульно-постової служби Чернігівського зонального відділу Військової служби правопорядку Миколу Денисова, загиблого наприкінці березня під час відрядження до військової комендатури міста Констянтинівка Донецької області.

Далі народні обранці перейшли до розгляду понад шістдесяти питань порядку денного. Першими серед них — звіт голови обласної ради. Ігоря Вдовенка про діяльність обласної ради з грудня 2017 по березень 2019 року та інформація прокурора області Володимира Комашка про результати роботи обласної прокуратури у минулому році.

Також депутати прийняли рішення про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2018 рік, «Про розробку Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації», затвердили звіти про результати моніторингу та оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року та Плану заходів з її реалізації за 2018 рік.

Цього ж сесійного дня депутати попрацювали і в напрямку поліпшення рівня цівільного захисту населення, покращення соцзабезпечення військових та їх родин, а також стосовно підвищення оборонозахищенності східних рубежів держави. Зокрема, внесли зміни до Програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки: встановили суму виплати щомісячної матеріальної допомоги кожному члену сім'ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС в сумі 500 гривень та щорічну виплату — 5 тисяч гривень. А у відповідь на звернення Дніпропетровської обласної ради до своїх Чернігівських колег, народні обранці прийняли рішення «Про безоплатну матеріальну допомогу п'ятому окремому батальйону Української добровольчої армії», відповідно до якого надано дозвіл комунальному підприємству обласної ради «Чернігівоблагроліс» на відправку до Січеславщини близько ста кубічних метрів деревини.

Окрім того, певних змін зазнали обласна Програма з підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки та обласна цільова Програма розвитку туризму в Чернігівській області на 2013-2020 роки.

Також депутати прийняли низку рішень стосовно використання природних ресурсів. Зокрема, затвердили перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2019 рік, на що запланували віділити з обласного бюджету близько 15 мільйонів гривень. Також вирішили (за пропозицією двох постійних комісій) визначити розпорядниками цих коштів не профільний Департамент ОДА, а місцеві ради, куди будуть спрямовані гроші на вирішення наболілих проблем.

Народні обранці внесли зміни і до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки та до Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області.

Голова облдержадміністрації Олександр Мисник, коментуючи результати пленарного засідання, відзначив важливість для області саме цих рішень, адже вони дозволяють залучити до збереження екології Чернігівщини кошти не лише обласного бюджету, а й державного. Тож Департамент екології і природних ресурсів ОДА тепер розпочинатиме активну роботу в цьому напрямку.

Вчорашня сесія поповнила Чернігівщину новою природно-заповідною зоною, прийнявши рішення «Про створення ботанічного заказника місцевого значення «Цикля». Місце його розташування — прилегла до села Озеряни Варвинського району територія, де знаходиться глибокий та розлогий яр, на схилах якого зберіглась майже неторкана людським втручанням лісова та лучна рослинність рідкісних та малопоширених видів.

Також було прийнято рішення про створення комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради», який включать до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області та передадуть в управління обласній державній адміністрації. Виходили з того, що РЛП «Міжрічинський», створений рішенням Чернігівської обласної ради ще 20 червня 2002 року, існує, а ось адміністрація, яка б належним чином вела відтворення біологічного різноманіття, забезпечувала раціонально використання природних ресурсів, досі не створена. Оголосять конкурс і на відбір очільника нового комунального закладу.

Окрім того, народні обранці прийняли цього дня десятки рішень стосовно врегулювання кадрових, орендних та земельних відносин, реорганізації комунальних закладів, надання дозволів на списання з балансу основних засобів тощо.

Як і на засіданні президії обласної ради, найбільш обговорюваним питанням стало погодження надання спеціального дозволу на видобування кварцових пісків родовища «Вершини» товариству з обмеженою відповідальністю «Сенд Індастрі». За словами керівника проекту, директора ТОВ «Стюарт Флоат Гласс» Олега Семінського, на території Городнянського району буде збудовано потужний завод із виробництва гладкого скла, у що будуть інвестовані близько 250 мільйонів доларів.

Зваживши «за і проти» такого проекту, депутати все ж погодили надання спеціального дозволу. Як наголосив Олег Семінський, відстоюючи цей дуже вагомий для Чернігівщини проект, у разі його реалізації, в Городні запрацює один із найсучасніших в Європі заводів, де виготовлятимуть скло як для обладунку «хмарочосів», різноманітних вікон, так і для комп’ютерної та іншої техніки. Але головне, що в його високотехнологічних цехах і на видобувних піщано-кварцових кар'єрах будуть створенні сотні нових робочих місць, а в місцевий та обласний бюджети потечуть вагомі фінансові надходження.

На пленарному засіданні були розглянуті також запити депутатів обласної ради щодо розв’язання проблемних питань, поставлених виборцями.

З усіма рішеннями, прийнятими на сімнадцятій сесії сьомого скликання, вже з наступного тижня можна буде ознайомитись на офіційному порталі обласної ради.

За повідомленням відділу інформаційного забезпечення
та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату
Чернігівської обласної ради.