back

Зміни в системі медицини — на користь жителів області

28-03-2019 | 11:13

На засіданні колегії облдержадміністрації, яке відбулося вчора, 27 березня, начальник управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш поінформував про виконання протягом минулого року основних завдань Програми соціального та економічного розвитку у сфері медицини.

Вже на початку свого виступу Петро Гармаш зауважив, що реформування галузі в області відбувається в умовах демографічної кризи та погіршення стану здоров’я населення. Так, за минулий рік на Чернігівщині народилося 6854 дитини, а померло 19304 особи. Таким чином, природний приріст населення залишається від’ємним — мінус 123 на 10 000 населення.

Разом з тим, за інформацією управління охорони здоров’я ОДА, порівняно з попереднім роком у 2018-му знизилась захворюваність населення і склала 65866,7 випадка на 100 тисяч населення. Найчастіше реєструвалися хвороби органів дихання, травми та отруєння, а також хвороби шкіри та підшкірної клітковини.

В області триває реформування системи охорони здоров’я, спрямоване на оптимізацію мережі закладів первинної ланки, приведення наявного ліжкового фонду до обґрунтованих потреб, розширення мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини та удосконалення служби швидкої (невідкладної) допомоги.

У комунальних медичних закладах області працює близько 20 тисяч осіб, у тому числі 3,5 тисячі лікарів та 9 тисяч середніх медпрацівників.

Минулого року було розпочато фінансування заходів, спрямованих на розвиток сільської медицини. У держбюджеті 2018 та 2019 років передбачено на це 166,4 мільйона гривень. Розпочато будівництво 16 амбулаторій монопрактики та 5 амбулаторій групової практики. Для них вже придбано 21 санітарний автомобіль та медичне обладнання.

Крім того, понад 185 мільйонів гривень минулого року було спрямовано на покращення матеріально-технічної бази медичних закладів.

Триває дія урядової програми «Доступні ліки». На її реалізацію в області використано 29,5 мільйона гривень.

Активно впроваджується кампанія з підписання декларацій між лікарями та пацієнтами. Майже 72% жителів області вже обрали свого фахівця.

Реформа системи охорони здоров’я, ініційована Президентом України, покликана максимально наблизити сучасні медичні послуги до людей. Тож маємо і надалі ефективно та якісно її здійснювати в інтересах громади Чернігівщини, — підсумував Петро Гармаш.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.