back

Володимир Хоменко: «Про найстрашнішу за масштабами жертву фашистського режиму – Корюківську трагедію – повинні дізнатися всі»

11-09-2012 | 17:02

11 вересня у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів на 2012-2013 роки у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії.

У засіданні взяли участь голова обласної державної адміністрації, заступник голови Оргкомітету Володимир Хоменко, заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський, заступник Міністра культури Тимофій Кохан, директор Українського інституту національної пам’яті Валерій Солдатенко, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України Національної академії наук Олександр Лисенко, відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Ярослав Жилкін та начальник відділу Державного комітету телебачення і радіомовлення Людмила Пащенко.

У своєму виступі очільник області поінформував присутніх про планомірну роботу обласної державної адміністрації на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-річчям Корюківської трагедії», відповідної постанови Верховної Ради України та розпорядження Кабінету Міністрів України.

На виконання п.1 Указу Президента України 14 грудня 2011 року у м. Корюківці проведено Міжнародну наукову конференцію «Актуальні проблеми партизансько-підпільного руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни». Співорганізаторами наукового форуму виступили Чернігівська облдержадміністрація та Український інститут національної пам’яті. Участь у конференції взяли керівники області, представники Українського інституту національної пам’яті, дослідники і краєзнавці з України, Росії та Білорусі.

Протягом останніх двох років за сприяння обласної держадміністрації видано фотоальбом «Право на безсмертя» з архівними матеріалами з історії партизанського руху на Чернігівщині, а також науково-документальне видання «Партизанська слава. Чернігівська область».

Важливою частиною цієї роботи є встановлення повного списку корюківців, загиблих у березні 1943 року. Першим кроком у цьому напрямі стало видання у березні 2012 року «Мартирологу встановлених жертв Корюківської трагедії», який містить понад 1600 прізвищ, встановлених на цей час.

Протягом 2012 року обласна державна адміністрація також займалася підготовкою до спорудження у м. Корюківці Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.

Створено та затверджено рішенням сесії обласної ради від 29 березня 2012 року комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс пам'яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами». Для будівництва Меморіального комплексу визначено територію площею 7 га.

Головним управлінням культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації у лютому–березні цього року проведено конкурс на кращу проектну пропозицію Меморіального комплексу.

«Про найстрашнішу за масштабами жертву фашистського режиму – Корюківську трагедію – повинні дізнатися всі», - наголосив керівник області.

Також Володимир Хоменко надав інформацію присутнім стосовно інших пунктів розпорядження Кабінету Міністрів України, відповідальність за виконання яких покладено на Чернігівську облдержадміністрацію:

– реконструкція Корюківського історичного музею —розроблена проектно-кошторисна документація, наразі опрацьовуються варіанти фінансування робіт;

– ремонт доріг загального користування на під’їзді до м. Корюківки — Службою автомобільних доріг в області проведено процедуру закупівлі послуг з поточного середнього ремонту автодоріг місцевого значення на суму понад 52 млн грн, роботи будуть розпочаті в кінці вересня та орієнтовно завершаться у другій декаді листопада 2012 року;

– розпочато роботи з ремонту приміщення районного будинку культури, які будуть завершені до кінця поточного року.

Володимир Хоменко також наголосив на важливості належного фінансування програми, зокрема, на виділенні близько 50 млн. грн. на спорудження у місті Корюківка Меморіального комплексу з ушанування пам’яті жертв німецько-фашистських загарбників. З цієї метою він запропонував залучити до активної співпраці Міністерство фінансів.

Заступник міністра культури Тимофій Кохан подякував керівництву Чернігівської облдержадміністрації за проведені заходи, спрямовані на збір та розповсюдження інформації щодо трагедії та зазначив, що сьогодні вкрай важливо створити «потужний інформаційний комплекс, який би мав і туристичне, і виховне значення».

А заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський зауважив: «Все, що я сьогодні прочитав і почув, говорить про те, що завдяки зусиллям чернігівців зроблено чимало. Це дуже важливо, щоб те, що робить чиновник – робилося з душею. Міністерство теж до цього долучилося. Мені здається, що з кожним роком люди все більше переймаються необхідністю вшанування пам’яті трагічних подій Великої Вітчизняної війни. Тому цю тему треба й надалі популяризувати, більше звертатися й до засобів масової інформації».

Прес-служба облдержадміністрації