back

Уряд заохочує громади створювати сприятливі умови для розвитку дітей та молоді

20-03-2019 | 17:01

На сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів схвалено проект змін до законів України, спрямований на впровадження міжнародної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» та надання фінансової підтримки таким громадам.

Уряд пропонує стимулювати громади, що мають статус «Громада, дружня до дітей та молоді» або є кандидатами на отримання цього статусу, зокрема, збільшити частки зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів таких громад:

– 1% — для громад, визнаних кандидатом на отримання статусу;

– 3% — для громад, які отримали статус.

Згаданий статус встановлюється після виконання громадою трирічного плану заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав дитини та розвитку відповідних послуг за рахунок власного бюджету.

Додаткові кошти громадам на розвиток дітей та молоді

Згідно з розрахунками 1% ПДФО складатиме від 150 тисяч гривень до 700 тисяч на рік (на 10 тисяч населення). Це кошти, які додатково отримає громада на розвиток дітей та молоді. Наприклад, при статусі кандидата громади потенційно можуть отримати:

місто Маріуполь — 27,1 мільйона гривень при населенні 445 тисяч осіб;

місто Умань — 2,8 мільйона гривень, населення 85 тисяч осіб;

ОТГ Баранівка — 400 тисяч гривень, населення 23 тисячі.

На даний час понад 160 міст та громад висловили бажання приєднатись до ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді», 22 громади обрано як пілотні для реалізації ініціативи, а 15 з них вже стали кандидатами на отримання статусу.

У рамках ініціативи громада залежно від місцевих проблем обирає для себе пріоритетні напрями діяльності для забезпечення максимальної реалізації прав дітей. Зокрема, пілотні громади реалізовували наступні заходи:

– відкриття центрів раннього втручання для дітей з інвалідністю;

– запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику;

– розвиток громадського простору для дітей (парки, гуртки);

– фінансування послуг для підтримки родин з дітьми (наприклад, «няня на годину»).

Міжнародна ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, що об’єднує державу, місцеву владу, громадянське суспільство, бізнес для добробуту дітей та молоді. Україна приєдналась до нього в березні 2018 року.

 Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України