back

Послуги з ремонту доріг ОДА закуповує виключно через тендерні процедури, – в.о. начальника УКБ Наталія Ковальчук

20-03-2019 | 09:03

Як буде витрачена дорожня субвенція в Чернігівській області в поточному році? Хто на сьогоднішній день керує капітальним будівництвом в області? На ці та інші питання відповіла Наталія Ковальчук.

– Хто на сьогоднішній день керує Управлінням капітального будівництва Чернігівської ОДА?

– На сьогоднішній день обов'язки начальника УКБ виконую я, Наталія Ковальчук.

– Отже, посада начальника Управління, як і раніше, є вакантною?

– Так, на цю посаду оголошений конкурс.

– Нещодавно медіа звинуватили керівництво ОДА в нібито несанкціонованому використанні 500 мільйонів гривень, які область розраховує отримати в якості субвенції з державного дорожнього фонду на утримання ввірених їй автомобільних доріг. Прокоментуйте це, будь ласка.

– Звинувачення безпідставне. Поясню, чому саме. З 2018 року, з моменту, коли дороги місцевого значення загального користування на Чернігівщині були передані на баланс обласної адміністрації, закупівлі будь-яких послуг з ремонту та утримання доріг проводились і проводяться виключно через тендери. Такий закон про державні закупівлі. Тобто чесність і прозорість процедур гарантована платформою Prozorro, до якої як обласні адміністрації, так і учасники тендерів мають рівновіддалений доступ.

– Які тендерні процедури вже оголошені в поточному році?

– Управлінням капітального будівництва вже оголошено шість тендерів на закупівлю послуг з поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання доріг місцевого значення загального користування на суму 388 мільйонів гривень. Це розрахункова вартість послуг даної категорії. У результаті буде закуплено робіт на 160 мільйонів гривень. Це той ліміт, який держава здатна нам виділити у 2019 році у вигляді субвенцій на зазначену статтю витрат. А «різниця» залишиться для Кабінету Міністрів нагадуванням на той випадок, якщо протягом року в бюджеті раптом з'являться вільні кошти і їх потрібно буде перерозподілити.

– Як у цілому буде витрачено 500 мільйонів гривень дорожньої субвенції?

– Тут необхідне уточнення: розмір державної субвенції у 2019 році на утримання і ремонт доріг місцевого значення загального користування в Чернігівській області складе 531,7 мільйона гривень. Розподілятися ця сума буде згідно із постановою КМУ від 20.12.2017 № 1085 «Про затвердження Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду», що передбачає 80% суми направити на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення та 20% – на будівництво, реконструкцію, ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах.

Детальніше читайте: Як розподілятиметься державна субвенція на дороги

Чернігівська обласна державна адміністрація