back

Павло Розенко: Монетизуючи субсидії і підвищуючи пенсії, Уряд виконує Закон

19-03-2019 | 15:58

Монетизація субсидій та індексація пенсій передбачена чинним законодавством України, тому всі спекуляції щодо необхідності припинити ці програми – марні. На цьому у ході всеукраїнської селекторної наради наголосив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

У нараді взяв участь голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник, керівники структурних підрозділів ОДА та профільних установ області.

Навколо монетизації субсидій та індексації пенсій виникає багато спекуляцій. Деякі політики почали навіть розганяти панічні настрої в суспільстві і заявляти про те, що треба ці програми негайно припинити і почекати, поки завершаться вибори, а потім вирішити, що з цим робити. Я хочу заявити про те, що позиція Уряду у цьому питанні однозначна – ми маємо чіткий план боротьби з бідністю і не збираємося слухати жодних пропозицій щодо обмеження чи зменшення пенсійних виплат, припинення їх індексації, відмови від монетизації субсидій тощо. Ми будемо підвищувати рівень життя наших громадян сьогодні і зараз. Ми не будемо чекати, поки хтось із політиків награється у президентські вибори, – зауважив Павло Розенко.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що у частині третій статті 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» чітко визначено, що пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з 1 січня 2019 року виплачуються споживачам у грошовій формі. Також він додав, що монетизація субсидій повністю відповідає стратегії реформування системи субсидій:

Процес реформування субсидій розпочався не вчора, не за місяць до виборів, не за два. Ми розпочали цей процес більше трьох років тому, коли була здійснена масштабна «революція» в системі субсидій. І монетизація повністю відповідає стратегії реформування системи субсидій.

Павло Розенко зазначив, що субсидії готівкою отримають приблизно 3,5 мільйона домогосподарств. Середній розмір субсидії складатиме 1676 гривень. Аналогічні суми люди отримають у квітні та травні 2019 року. 2,3 мільйона домогосподарств отримають свої виплати через Пенсійний Фонд України і приблизно 1,2 мільйона – через «Ощадбанк». Загальна сума нарахованих готівкою субсидій, які передбачені в Державному бюджеті України, – майже 5,7 мільярда гривень.

Також Павло Розенко акцентував на індексації пенсій та реалізації соціальної ініціативи Президента України щодо додаткових виплат пенсіонерам з великим стажем, які отримують пенсію нижче 1700 гривень:

– Ми діємо виключно в межах законів України. Ця ініціатива виникла після того, як підбили підсумки пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах. Згідно із Законом України всі платежі від розмитнення цих авто надходили безпосередньо на рахунки Пенсійного фонду України. 22 лютого пільговий режим завершився, і 25 лютого було прийняте рішення, що для наведення соціальної справедливості ці кошти ми маємо спрямувати на додаткові пенсійні виплати тим людям, котрі мають великий трудовий стаж, але отримують пенсію нижчу за 1700 гривень. Ресурс для підвищення пенсій є сьогодні, значить, ми їх будемо підвищувати сьогодні.

За матеріалами Кабінету Міністрів України