back

Як розподілятиметься державна субвенція на дороги

14-03-2019 | 15:33

У 2019 році на Чернігівщині за рахунок державної субвенції на ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення передбачається витратити 531,7 мільйона гривень

За даними відділу автомобільних доріг Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, розподіл коштів відбувається згідно з Постановою КМУ від 20.12.2017 № 1085 «Про затвердження Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду», яка передбачає не менше 80% витрачати на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання доріг загального користування місцевого значення і не більше 20% – на будівництво, реконструкцію, ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.        

Тож фінансування розподілятиметься наступним чином:

- капремонт автодоріг загального користування місцевого значення – 20,5 мільйона гривень;

- поточний середній ремонт автодоріг загального користування місцевого значення – 251,2 мільйона гривень;  

- поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автодоріг загального користування місцевого значення – 160 мільйонів гривень;

- будівництво вулиць і доріг комунальної власності – 2,2 мільйона гривень;

- капремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах – 43,4 мільйона гривень;   

- поточний середній ремонт вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах – 54,37 мільйона гривень.        

У відділі автомобільних доріг УКБ ОДА також роз’яснили, на які конкретно об’єкти буде витрачено державні гроші.

Капітальні ремонти: мосту біля с. Кудлаївка; дороги місцевого значення О251302 Р-65 – Горбове – Об`єднане-Блистова; металевого мосту через р. Десна на автомобільній дорозі О251303 Новгород-Сіверський – Бирине; металевого мосту через р. Віть на автомобільній дорозі О251303 Новгород-Сіверський – Бирине. 1,5 мільйона гривень – проектно-вишукувальні роботи майбутніх періодів.      

Буде зроблено поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення та вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Розподіл коштів відбувся згідно з пропозиціями органів місцевого самоврядування і голів РДА та пропорційно протяжності автодоріг.  

Тож 160 мільйонів гривень на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, виходячи з минулорічного досвіду, розподілятимуться наступим чином: 

- експлуатаційне утримання доріг у зимовий період (очищення від снігу, посипання протиожеледними матеріалами, пропуск льодоходу, видалення кущів та  чагарнику вздовж доріг) – 30 мільйонів гривень;   

- 130 мільйонів гривень рівномірно розподілено на 5 секторів відповідно до протяжності існуючої мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Розподіл зроблений для залучення більшої кількості учасників торгів та покращення конкурентного середовища. 

Будівництво вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах включає в себе роботи з будівництва проїзної частини вул. Скорогбагатого в м. Семенівка – 2,2 мільйона гривень.

Капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах  включає в себе – 43,4 мільйона гривень (з них м. Чернігів  – 20 мільйонів гривень, м. Ніжин – 11,3 мільйона гривень, м. Прилуки – 9,1 мільйона гривень, с. Прохори – 3 мільйони гривень.

Слід зауважити, що згідно з процедурою перелік усіх об’єктів підлягає погодженню з Державним агентством автомобільних доріг України та з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Після закінчення даних процедур буде виготовлена проектно-кошторисна документація та оголошені тендерні процедури на електронному майданчику Prozorro.

Наразі оголошені тендерні процедури із закупівлі «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту (Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та штучних споруд на них у Чернігівській області) на 388 мільйонів гривень. Ця сума взята, виходячи з розрахункової потреби на експлуатаційне утримання автомобільних доріг, та значно перевищує реальний обсяг фінансування, що надає можливість у випадку додаткових надходжень коштів виконати більший обсяг робіт. Також оголошено тендер на виконання аварійних робіт у розмірі 102 мільйони гривень (розрахункова потреба). Ці кошти будуть направлені на ліквідацію аварійно-небезпечних ділянок доріг, які будуть визначені після проведення обстеження при настанні сприятливих погодних умов.

Про результати тендерів ми будемо повідомляти в наших подальших публікаціях.