back

Три ОТГ з Чернігівщини підписали Меморандум про початок співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою»

13-03-2019 | 10:00

Минулого тижня у Києві відбулася конференція «Початок нового партнерства: перші результати та церемонія підписання Меморандумів», під час якої 122 громади з 24 областей України підписали Меморандуми про початок роботи з виконавцями Фази Впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення та модернізації центрів надання адмінпослуг — компаніями NIRAS Sweden AB та SKL International.

Участь у заході взяла делегація з Чернігівщини на чолі з директором Департаменту економічного розвитку ОДА Олександрою Хомик. Підписантами Меморандумів від Чернігівської області стали три громади: Вертіївська, Бобровицька та Куликівська.

Загалом у конференції взяли участь більше 400 представників громад, обласних державних адміністрацій, профільних та галузевих асоціацій тощо. Крім церемонії підписання Меморандумів та презентацій перших результатів і механізмів надання допомоги, відбулося обговорення ключових викликів у створенні належних ЦНАПів у громадах (кадровий голод, ліквідація відповідних районних центрів, надходження в місцеві бюджети від адмінпослуг тощо).

— Розбудова системи центрів надання адміністративних послуг є маркером успішності реформи децентралізації, яка наближає якісну сервісну послугу до людини. Тільки за минулий рік понад 15 мільйонів українців скористалися послугами сучасних ЦНАПів, а від їх діяльності місцеві бюджети отримали додатково 2,9 мільярда гривень до своїх бюджетів. Якщо порахувати кошти, порахувати послуги, це практично наближає владу до людей, обличчя влади змінюється. Дякую партнерам з Програми «U-LEAD з Європою» за підтримку реформи і всебічну допомогу у реалізації планів щодо розбудови мережі ЦНАПів у громадах, — зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Довідково. Відповідно до Меморандумів протягом дев’яти місяців у громадах буде створено чи модернізовано до рівня належних 122 ЦНАПи (належний ЦНАП — це такий інтегрований офіс, в якому надаються всі найнеобхідніші для громадян адміністративні послуги в комфортних умовах). Відтак, більше двох мільйонів жителів України отримають доступ до якісних адміністративних послуг.

Усі 122 громади отримають комплексну підтримку від Програми: експерти допоможуть як інституційно, так і фізично (техніка, меблі, дизайн-плани тощо). Крім того, більше трьох тисяч майбутніх співробітників центрів та лідерів громад пройдуть навчання, спеціально розроблене шведськими та українськими експертами Програми.

З-поміж 122 майбутніх ЦНАПів шість будуть мобільними. Тобто спеціально облаштованими транспортними засобами, з двома повноцінними робочими місцями для співробітників та двома місцями для відвідувачів. Усі ЦНАПи (як звичайні, так і мобільні), створені в Україні за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», надають найбільш популярні серед громадян адмінпослуги, доступні для людей з інвалідністю та облаштовані дитячим куточком.

За матеріалами Департаменту економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації