back

До 205-ої річниці з дня народження Великого Кобзаря

09-03-2019 | 08:00

Тарас Григорович Шевченко – великий син нашого народу: мислитель, поет, художник, прозаїк, драматург… Відображаючи сучасне йому і минуле буття України, проектував у своїх творах її майбутнє.

Саме своєю життєдіяльністю і творчістю, патріотичною громадянською позицією, національно-революційними поглядами й переконаннями він заслужив високоповажних і найвищих для людини титулів: Геній, Пророк, Апостол правди.

Тарас Шевченко жив, творив і боровся у 19 столітті. Але його ідеї, помисли, поезії співзвучні нашому сьогоденню. Шевченко як митець і громадянин утверджує повсякчасність і безвічність національного духу. Актуальність його Слова, яке він ставив «на сторожі» правди й волі, є незаперечною у кожний момент існування нації. У всі часи, але особливо у важкі, наш народ звертається до Шевченка за порадою.

Поезію і прозу Кобзаря пронизує не лише вболівання за історичну долю України, а й постійна віра у відродження її державності, наявної за часів Київської Русі, доби козаччини й Гетьманщини, надія на справедливу долю вільної України в майбутньому.

Саму державницьку ідею боротьби козаків із найбільшими ворогами України заявлено вже у першому творі на історичну тему, наскрізь пронизаному думками про політичну незалежність – «Тарасова ніч».

Устами Кобзаря Шевченко стверджує українську державність як національно-ментальний світогляд українського народу. Кобзар протиставляє славне державницьке минуле України, демократичність козацького ладу і героїчну боротьбу народу за волю й незалежність поневоленій тогочасності України у Російській імперії.

Ідея української соборності звучить в усі періоди творчості і життєдіяльності Шевченка. Вона віддзеркалена у нашому сьогоденні, допомагає нам самовизначатися й усвідомлювати себе як націю. Національна українська ідея Шевченка полягає, насамперед, у державності, соборності, суверенності, добробуті України. Саме за неї непохитно стоять нині на Донбасі наші герої-патріоти.

Тарас Григорович Шевченко був, є і завжди буде найяскравішим виразником одвічних прагнень українського народу до волі, незалежності та щасливого життя.

Для усіх нас Великий Кобзар і Україна – рідні, тотожні, нерозривні, одне ціле. Тарас Шевченко як явище – світове, велике, невичерпне і вічно живе. Невмирущість, значущість і велич його творчості – всесвітні.

Мільйони українців у всьому світі єднаються цими днями навколо Кобзаревого Слова. Замислюються над його пророцтвами, над долею України, над власними думками і вчинками, над одвічними людськими цінностями. І знову й знову перечитують його безсмертні вірші.