back

Новинки виробництва сільськогосподарської продукції обговорили у Чернігові

05-03-2019 | 16:38

Про інноваційні розробки в галузі мікробіології говорили сьогодні під час тематичного науково-практичного семінару, що відбувся у Чернігові в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН. Його учасники – науковці, вчені-мікробіологи, сільгоспвиробники.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрія Ткалича, необхідно збільшувати об’єми вироблення екологічної продукції, оскільки на сьогоднішній день в Україні зростає попит на екологічно чисті та якісні продукти. Він нагадав, що в області діє Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016-2021 роки. Вона передбачає компенсацію витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органіки та отриманням необхідного сертифіката, а також у перехідний період.

Учасники семінару працювали по трьох блоках. Спочатку обговорили аспекти використання біологічного азоту в землеробстві та його баланс в агроценозах під час вирощування бобових і злакових культур (блок «Інноваційні рішення в технологіях вирощування зернобобових культур»)

У доповідях і обговореннях другого блоку «Інноваційні рішення в технологіях вирощування зернових і технічних культур» висвітлено питання корисності мікроорганізмів для зазначених сільскогосподарських культур.

Роботу третього блоку «Інноваційні рішення в технологіях заготівлі кормів (силос, сінаж, корнаж)» присвятили застосуванню мікробних консервантів у кормовиробництві. Як зазначають фахівці, їх використання дозволяє покращувати якість, зменшувати втрати поживних речовин корму в процесі заготівлі, переробки та довготривалого зберігання. При цьому корми, закладені на консервування з використанням біологічних консервантів, мають виразні пробіотичні властивості – їх згодовування сприяє народженню здорового приплоду, зниженню захворюваності молодняку на шлунково-кишкові хвороби, підвищенню продуктивності сільськогосподарських тварин, покращенню якості продукції тваринництва.

Окрім цього, учасники семінару отримали практичні поради щодо систем захисту рослин від провідних фахівці.

Довідково: Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН – головна установа Центру наукового забезпечення агропромислового виробництва Чернігівської області. Він належить до числа провідних у галузі досліджень, розробки, розвитку та впровадження високоефективних біологічних засобів для сільського господарства.

В Інституті розроблено і з успіхом впроваджується у виробництво низка засобів біологізації аграрних технологій. Сьогодні заклад плідно співпрацює з науковими установами, виробничими та комерційними організаціями Німеччини, Китайської Народної Республіки, Республіки Білорусь, країн Прибалтики та Узбекистану.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації