back

Володимир Гройсман доручив місцевим головам захистити споживачів від необґрунтованих нарахувань та планово модернізувати комунальні мережі

05-03-2019 | 14:36

Під час сьогоднішньої селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман акцентував на тому, що кожен місцевий керівник має серед іншого опікуватися щонайменше чотирма питаннями: енергозбереження, обліку споживання, захисту споживачів від завищених нарахувань та умовами оплати ресурсів.

Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна у вартості тепла в одних містах та в інших, — сказав Глава Уряду. — Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження.

Володимир Гройсман зазначив, що при однаковій ціні на газ різниця у вартості тепла сягає 30-40%. Причина — різні технології виробництва. Тож Прем’єр-міністр поцікавився, чи все можливе для зниження тарифів зробили місцеві керівники, адже більшість теплокомуненерго належить муніципалітетам.

Він також навів інші дані. Так, минулого року саме на проекти з модернізації комунальних мереж та на підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років було виділено 12,5 мільярда гривень. Проте використано лише три мільярди, з 20 тисяч кілометрів мереж відремонтовано лише 240 кілометрів. Тож Глава Уряду наполегливо рекомендував міським та селищним головам розробити відповідні плани і системно працювати над модернізацією та підвищенням енергоефективності тепломереж.

Недосконалість системи енергопостачання, значні втрати при транспортуванні та незабезпеченість населення приладами обліку негативно позначаються на сумах, які мають сплачувати споживачі. Тому Прем’єр-міністр України доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.

За словами Володимира Гройсмана, до цієї роботи мають активно долучитися й представники місцевої влади.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник, який брав участь у нараді, за її підсумками доручив Департаменту ЖКГ та ПЕК, енергопостачальним організаціям невідкладно врегулювати тарифне питання, привівши його у повну відповідність до вимог законодавства, а також поінформувати про проведену роботу та ситуацію зі встановленням лічильників у домогосподарствах області.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.